Ga verder naar de inhoud

Procesbegeleiding

Voor scholen in verandering

Kleuters
Lager
Secundair
Begeleiding
Thema's: Afval, Burgerschap, Dierenwelzijn en meer...

De SDG’s verankeren in je schoolwerking. Meer outdoor education. De digisprong. Soms voel je als school de nood aan verandering, maar weet je niet waar te beginnen! Kom dan gerust aankloppen bij Djapo. Tijdens een procesbegeleiding ondersteunen we jouw schoolteam om je doelstelling helder te krijgen en de verandering in gang te zetten.

Volg je eigen pad

Elke school is anders. Daarom kunnen we ook nooit in jouw plaats bepalen welke acties voor je schoolteam zullen werken. Maar we weten wél welke stappen je best volgt voor een duurzame verandering. Na jarenlang begeleidingen te hebben georganiseerd, zit die kennis intussen diep geworteld in ons dna.

Wij geven advies, begeleiden gesprekken en bewaken de planning. Maar jullie behouden het eigenaarschap en blijven aan zet.

Alle neuzen in dezelfde richting

De eerste voorwaarde voor een succesvolle verandering? Open communicatie. Samen met het kernteam of het volledige schoolteam creëren we een gemeenschappelijke taal om over het project te praten. Dat doen we tijdens participatieve sessies waarin we elkaars verwachtingen en standpunten leren kennen.

Op die manier kunnen we ook mogelijke spanningsvelden detecteren en aanpakken. En ontwikkelen we een goede basis om concrete doelstellingen en acties te benoemen.

Samen op onderzoek

We maken regelmatig tijd om uit te zoomen. Zeker aan het begin van de procesbegeleiding is het belangrijk om de werking vanuit helikopterperspectief te bekijken, de situatie te onderzoeken en dan bewust te kiezen op welke elementen je wil focussen.

Keuze gemaakt? Dan raden we schoolteams aan om te experimenteren met kleine ingrepen: kleine stappen die je meer zicht geven op welke richting je wil inslaan. Zo bouw je al doende aan de weg naar verandering.

Samen met je schoolteam op weg naar verandering?

Basisschool Het Anker zet in op outdoor education

Na talrijke vormingen, studiedagen en bezoeken aan andere scholen wist basisschool Het Anker uit Knokke het zeker: ze wilden outdoor education verankeren in hun schoolwerking.

Maar hoe giet je al je ideeën in een concrete vorm? Hoe zorg je voor een duurzame aanpak? De school klopte aan bij Djapo en we zetten een procesbegeleiding op poten. De start? Een intensieve maar vruchtbare personeelsvergadering waarin we de voorkennis van het schoolteam in kaart brachten en peilden naar ieders visie.

Een procesbegeleiding vraag tijd. Het helpt dan als de school prioriteiten durft te stellen en leraren uit de kerngroep hier bijvoorbeeld lesvrij voor maakt. Ook de directeur zit best mee in het kernteam, zodat er vlot knopen kunnen worden doorgehakt.

Waarom samenwerken met Djapo?

Djapo ziet de school als een veilige oefenplaats waar kinderen en jongeren kunnen leren om bewuste keuzes te maken. We bekijken samen met leerkrachten en scholen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs en met studenten en docenten uit de lerarenopleiding hoe zij in de klas kunnen omgaan met maatschappelijke thema’s zoals racisme, armoede en klimaatverandering:

  • We ontwikkelen pedagogische kaders, lesmethodes en kant-en-klaar lesmateriaal.
  • We organiseren coaching, procesbegeleiding en vormingen.
  • We ondersteunen organisaties, bedrijven en overheden die een educatief aanbod voor scholen zoeken.

Daarnaast denken we mee na over het onderwijsbeleid en voeden we vanuit onze praktijkervaring de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), wereldburgerschapseducatie en denkonderwijs. Die mix van theorie en praktijk geeft ons een unieke en verbindende stem binnen het onderwijsveld.

Meer info

Prijs?

Offerte op maat

Interesse?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Naam

Meer vormingen zoals deze

Aan de slag met de SDG's

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Vorming

Wat houdt duurzame ontwikkeling in? Wat zijn de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s precies en op welke manier kan je ze gebruiken als kapstok op je school en in je klas? Hoe gebruik je ze om je lessen en projecten te verrijken? Dat ontdek je in deze vorming. We bieden inspiratie en zetten je aan het denken met verschillende activerende werkvormen.

Verschillende vakken combineren? Goed idee!

Lager
Vorming

Hoe boetseer je verschillende vakken tot één betekenisvol geheel? En hoe kunnen maatschappelijke onderwerpen er deel van uitmaken? Je leert het tijdens een vorming of traject ‘Verschillende vakken combineren’.

Van gedachten naar woorden

Kleuters
Vorming

Soms vinden kleuters het moeilijk om hun gedachten onder woorden te brengen, bijvoorbeeld omdat ze niet over de juiste woordenschat beschikken. Hoe help je hen dan uitleggen wat ze bedoelen? Ontdek het tijdens een vorming of traject.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief