Acht dingen om te doen rond Wereldwaterdag

22 maart is het Wereldwaterdag en daar kan jij in de klas en op school rond werken. Vanaf dit jaar willen we vooral het indirecte water dat je verbruikt in de kijker zetten. Dat is het water dat nodig is om ons eten, de kleren die we dragen, de spullen die we kopen,… te produceren. Een aantal dingen die je kan doen:

Zoek met je klas op hoeveel water er nodig is om alledaagse voorwerpen of voedingswaren te produceren. Wist je bijvoorbeeld dat het produceren van één T-shirt al snel 2700 liter water verbruikt?

 Roep je klas (en de ouders) op om een T-shirt die ze niet meer dragen en nog in goede staat is, mee te brengen naar school. Breng deze T-shirts naar De Kringwinkel in je buurt voor de actie ‘Geef (om) een T-shirt‘. Zo kunnen nog meer mensen genieten van al dat water dat nodig was om je T-shirt te maken.

 Stippel een wandeling uit langs/naar De Kringwinkel in de buurt of een andere tweedehandswinkel, deelinitiatief…  en geef er de ingezamelde T-shirts of andere katoenen kledingstukken af. Zo kan je nog steeds je vertrouwde “Walk for Water” organiseren: een symbolische wandeling die de kilometerslange tocht voorstelt die vele mensen elke dag moeten afleggen om aan water te geraken.

Werk een actie uit waarmee je politici oproept om hun verantwoordelijkheid te nemen en werk te maken van de 6de duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG 6): tegen 2030 moet iedereen (zonder uitzondering!) directe toegang hebben tot water en sanitaire installaties. Registreer je actie op www.wereldwaterdagatschool.be. Heb je de smaak van de SDG’s te pakken? Dan kan je ook deze lesjes geven voor eerste, tweede en derde graad.

Nu je toch al bij Wereldlesidee zit, kijk eens naar de lessen rond (indirect) water.  Er zijn lessen voor de eerste graad, en voor de tweede en derde graad van het lager onderwijs. Ook voor de oudste kleuters is er een les. Kinderen beleven een spannende Wereldwaterdag en ontdekken dat water in veel meer dingen verborgen zit dan dat we eerst zouden denken.

Wil jij met je klas het teveel of tekort aan water onder de loep nemen? Dat kan met onze Actua-lesjes! We maakten een sjabloon om te Creatief Denken, te Systeemdenken en te Filosoferen. Die laatste twee vulden we voor jou al in speciaal voor Wereldwaterdag. Die vind je hier en hier.

Werk rond water met onze themabundel water. Water om te drinken, te wassen, te spelen, water hier en water wereldwijd. Water om zuinig mee om te gaan, water om proper te houden en water voor iedereen. Met onze themabundels heb je alles in handen om water vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en er een leerrijk project van te maken.

Zoek je een workshop of nascholing rond het thema water? Kijk eens in ons aanbod.