Nog genoeg vissen in de zee… Of niet?

Deze workshop zit niet meer in het aanbod van Djapo. Wil je werken rond dit thema? Contacteer ons!

Water is onmisbaar, daarvan zijn we ons bewust. En toch dumpen we elke dag de inhoud van een grote vuilniskar aan plastic in onze oceanen. In de workshop ‘Water: wat een soep!’ staan we daarbij stil. Collega Sanne trok naar klas 4B van Vrije Lagere School Blauwput De Mozaïek in Kessel-Lo.

De kinderen hebben nog maar net hun eerste nieuwsgierige blikken naar de woorden ‘plastic soep’ op het bord geworpen, wanneer Sanne een telefoontje krijgt. Het is haar goede vriend Oscar, de oceanoloog. Oscar vertelt dat hij was gaan vissen, maar geen enkele vis kon vangen. In de plaats van vis, had hij namelijk enkel stukken plastic aan zijn haak geslagen. De kinderen zijn erg onder de indruk van Oscars verhaal…

“Waar zijn die vissen dan gebleven?”, vraagt een kind zich af.
“Gaan de vissen daar dan dood van?”, klinkt het bij een ander.

Sanne heeft een pakketje meegenomen dat Oscar heeft opgestuurd. Het is een doos met dingen die hij zoal in de zee vindt: een potje, een stuk zonnebril … Allemaal dingen die vissen nochtans niet gebruiken!

Sanne wilt weten hoe de kinderen zich hierbij voelen. Sommigen zijn verrast, omdat ze dit probleem nog niet kenden. De meeste kinderen voelen zich verdrietig, want zoveel plastic in de oceanen is niet goed voor onze aarde, en al helemaal niet voor de zeedieren. Dat is duidelijk ook wat hen het meest raakt.

De doos heeft iedereen nog nieuwsgieriger gemaakt. Zoveel plastic, hoe komt dat nu in de zee terecht? Niet alleen omdat mensen het erin gooien, maar ook de wind kan het plastic erin blazen als je het laat rondslingeren. Een plastic soep is dus snel gemaakt!

Overal ter wereld bestaat het probleem. Om dit te illustreren, krijgen de kinderen een kaartje met verhalen van kinderen uit andere landen, Australië of Brazilië bijvoorbeeld, en hoe ze geprobeerd hebben om het probleem te verminderen, zoals de bouw van een schoonmaakrobot. Dan gaan ook de kinderen van klas 4B tekenen en die tekening stellen ze voor aan de rest van de klas.

En Oscar? Die kreeg zelfgetekende sms’jes als steun bij zijn onderzoek!