Wereldvoedseldag

16 oktober is het Wereldvoedseldag. Op Wereldlesidee vind je heel wat lessen om rond dit thema te werken. We sommen ze graag voor je op. En we geven je tips om zelf lekkere dingen te maken.

VOOR KLEUTERS

Op zoek naar voedsel met Gloob & Teo. Ga samen met je kleuters op zoek naar mee op zoek naar plaatsen waar voedsel te koop of te plukken is en waar het geteeld of verwerkt wordt.

Fruit vol vuile rook met Gloob en Teo. Teo is jarig. Gloob vindt dat zijn vriend een heerlijke fruittaart verdient: een banaan-appel-ananas-appelsienentaart. Gloob reist de wereld rond om het fruit te verzamelen. Het wordt een heerlijke taart, maar één ding zit Gloob toch wel heel erg dwars: wat een hoop vuile rook heeft hij gemaakt om zijn taart te maken. Misschien was een lekkere appeltaart toch beter geweest?

VOOR DE EERSTE GRAAD

Bruine Bananen. Ga samen met je kinderen systeemdenken en ontdek hoeveel energie het kost om heerlijke bananen tot bij ons te krijgen. Sluit de les af met heerlijk bruine bananenijs.

Voeding,  het mysterie van ons bord. Vanwaar komt toch al dat voedsel? Dat vraagt Simon uit Brazilië zich af, wanneer hij in de supermarkt rondloopt. Zijn moeder heeft het te druk om die vraag te beantwoorden. Dus vraagt Simon het aan jouw klas. Zet je speurneus op en ga op zoek naar de herkomst van ons voedsel.

VOOR DE TWEEDE GRAAD

Genoeg verspild!.Wist jij dat er per jaar 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid?
Dat is het gewicht van 125 000 000 olifanten. Met interessante weetjes prikkelt deze les kinderen rond het thema voedselverspilling. De kinderen denken na over de manier waarop zij voedsel verspillen en bedenken oplossingen. Dat doen ze met behulp van creatief denken.

Onze boontjes doppen in Kenia. Boontjes worden ingevoerd uit Kenia, terwijl er berichten verschijnen over honger in de wereld. Is dat wel verantwoord? We spitten dit tot op de bodem uit. En echte onderzoekers bekijken het verhaal van verschillende kanten.

Voedsel onder de loep. Belgen zijn vleeseters, niet? Professor Pachauri komt ons waarschuwen voor al dat vlees: het is niet zo gezond als we denken, ook niet voor de aarde.

VOOR DE DERDE GRAAD

Genoeg verspild! Wist jij dat er per jaar 1,3 miljard ton voedsel wordt weggegooid?
Dat is het gewicht van 125 000 000 olifanten. Met interessante weetjes prikkelt deze les kinderen rond het thema voedselverspilling. De kinderen denken na over de manier waarop zij voedsel verspillen en bedenken oplossingen. Dat doen ze met behulp van creatief denken.

Sociaal vlees. We eten veel vlees, dat is bekend. Al die dierlijke eiwitten zorgen voor een ongezonde situatie, ook dat weten we. Maar hier willen we het vooral hebben over al die landbouwgrond die die miljarden beesten én hun veevoer opslorpen. En daar moeten dan  groentevelden en bossen voor wijken. Kan het ietsje minder?

Grondgebruik onder de loep. In kranten is droogte vaak de grote boosdoener als het gaat over hongersnood. Maar er zijn nog zoveel andere oorzaken van dit probleem. De leerlingen helpen Ré Porter de waarheid achter het hongerverhaal te ontdekken.

VOOR HET SECUNDAIR ONDERWIJS

Systeemdenken rond duurzame voeding

KOSTBARE KOST

Wist je dat van al het voedsel dat gekweekt en geproduceerd wordt ergens onderweg zo’n 30% verloren gaat? En wist je dat er bij cateringservice op scholen elke dag gemiddeld 180 gram eetbaar voedsel per leerling in de vuilnisbak belandt? Vind jij ook dat dat beter kan?

Samen met MOS maakten we dit lesmateriaal rond voedselverlies zowel voor kleuter-, lager als secundair onderwijs.

MAAK HET ZELF

Boterhammenwrap

(H)eerlijke bananentaart

Appel-notencake