Lessen over het thema bos

week-van-het-bos-klein

Hoe pompen bomen zuurstof in de lucht? Kan je knutselen met mos? En hoe stel je in het bos je avondmaal samen? Ontdek het allemaal tijdens de Week van het Bos in oktober.

Op zoek naar les- en knutseltips? Wij verzamelen hier leuke ideeën voor kleuters en lagere school.

Kleuters

Last van vuile luchtjes

Teo is ziek. Hij hoest aldoor. De dokter zegt dat hij last heeft van vuile luchtjes. De oplossing? Een bezoekje aan het bos!

Download het verhaal en de les ‘Last van vuile luchtjes met Gloob & Teo’.

Dromen over bomen

Waarom zijn bossen belangrijk voor mensen, dieren en planten? Samen met de Universiteit Gent ontwikkelden we een luisterverhaal en lessen voor de tweede en de derde kleuterklas.

Ontdek het luisterverhaal en het educatief pakket Dromen over bomen.

Eerste graad

SOS Bos

Het poëtische bosmannetje Pom Eikeldruif geniet met volle teugen van het bos. Op een dag krijgt hij een brief van Boom: er is iets niet pluis in het bos! Pom zoekt het uit en vraagt de hele klas om mee te helpen!

Bedenk samen met je leerlingen creatieve ideeën om de bomen te helpen.

Superboom

Waarom zijn ‘superbomen’ nodig zijn voor mens, dier en natuur? In deze les onderzoeken kinderen het. Een sprong naar de toekomst doet hen denken over een leven zonder en met bomen.

Dromen over bomen

Waarom zijn bossen belangrijk voor mensen, dieren en planten? Samen met de Universiteit Gent ontwikkelden we een luisterverhaal en lessen voor de eerste graad lager onderwijs.

Ontdek het luisterverhaal en het educatief pakket Dromen over bomen.

Tweede graad

Winkelen in het bos

Wat als je kon winkelen in het bos? Of wat als bomen een wifisignaal zouden uitzenden? In deze les ontdekken kinderen dat het bos niet enkel uit bomen bestaat én onderzoeken ze waarom al die boselementen belangrijk zijn voor onze natuur.

Klimaatpraat

Speel het spel ‘Ik ga naar het bos en neem mee…’ en ontdek samen met je klas hoe bomen CO² opnemen en opslagen.

Derde graad

Mo de Eekhoorn en Jaak de Boswachter wonen heel graag in het bos. Tot er op een dag een man verschijnt die het bos wil omtoveren…

Door de bomen het pretpark zien

Lees het verhaal en denk samen met je leerlingen vanuit verschillende perspectieven na over de gevolgen van boskap.

Waardevol woud

Niet alleen onze bomen zijn de longen van de aarde. Ook exotische soorten in het regenwoud zijn superbelangrijk.

Toch gaat niet iedereen op dezelfde manier om met bossen. Ontdek samen met je leerlingen welke waarden er in de wereld gelden en waarom onze waarden niet voor iedereen waardevol zijn.

Knutseltips

Speel de bosbingo