Thema bos

week-van-het-bos-klein

Wat doe jij in je klas rond het bos? Beleef samen het bos tijdens een wandeling en ontdek hoe je in de klas met de indrukken en ervaringen aan de slag kan. Deze lessen en activiteiten sluiten aan bij thema bos, natuur, Week van het Bos.

Lessen die kinderen op een andere manier naar het thema bos doen kijken

Met kleuters gaan we bomen knuffelen en onderzoeken we of we last hebben van vuile luchtjes.

Per graad van de lagere school bieden we 2 lessen aan: een les met werkvormen creatief denken en een les met werkvormen systeemdenken waarin kinderen verbanden onderzoeken.

Kinderen van de eerste graad onderzoeken waarom ‘superbomen’ nodig zijn voor mens, dier en natuur. Een sprong naar de toekomst doet hen denken over een leven zonder en met bomen. In S.O.S. BOS  duiken de kinderen in het leven van bosmannetje Pom Eikeldruif. Bedenk samen creatieve ideeën om de bomen te helpen.

Ontdek met de tweede graad dat het bos niet enkel uit bomen bestaat én onderzoek waarom al die boselementen belangrijk zijn voor onze natuur. Of ga met je klas van de tweede graad naar het regenwoud. Speel het spel ‘Ik ga naar het bos en neem mee …’ en  ontdek wat er in het verre regenwoud gebeurt. Maak originele tekeningen of sketches en geef elkaar een andere inkijk op een oliepalmplantage.

In de derde graad kijk je met de kinderen vanuit verschillende perspectieven naar de gevolgen van het bos dat gekapt wordt. Dat doe je met werkvormen systeemdenken. Of je gaat het bos ervaren met alle zintuigen. Want niet alleen onze bomen zijn de longen van de aarde, ook exotische soorten in het regenwoud. Ontdek ze op de klimaatplaat en zoek uit wanneer jij mensen in en rond het regenwoud zou berispen. Of moet je je lenzen toch wat bijstellen: waarden zijn niet overal en voor iedereen waardevol!

Nog even alle lessen op een rijtje: