Ga verder naar de inhoud

T-shirts groeien niet aan bomen

Lager
Lerarenopleiding
Les

Laat de leerlingen van de eerste graad even stil staan bij hun dagelijks waterverbruik. Veel van dat water zien of horen ze stromen. Maar wisten ze al dat ook hun T-shirt op een bepaalde manier water heeft verbruikt? Vertel samen het verhaal van katoenpluis tot T-shirt.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen geven voorbeelden van waterverbruik in hun dagelijks leven.
  • De leerlingen ontdekken dat er veel water nodig is om een katoenen T-shirt te maken.

Vaardigheden

  • Kennis opbouwen
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

WT 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

WT 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

T-shirts groeien niet aan bomen gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Dobbel een voorbeeld - Filosoferen over sociale media

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Mag je altijd je mening vrij uiten op sociale media? Gebruik de werkvorm Dobbel een voorbeeld om je leerlingen te ondersteunen om hun mening te geven over een actueel onderwerp.

Vuile rook op straat (Gloob en Teo)

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

Waarom zouden we 'strappen'? Gloob en Teo moeten hoesten van de vuile rook van alle auto’s op straat en daar willen ze iets aan doen. Ga met de oudste kleuters op onderzoek waarom we best met zijn allen strappen en roep iedereen op om hetzelfde te doen door streamers te maken voor hun fiets. Vul de straten met kleur, niet met vuile rook!

Actua: Akkoordkoord

Secundair
Lerarenopleiding
Werkvorm

Hoe leer je je leerlingen dat het belangrijk kan zijn om hun initieel standpunt over een thema te durven loslaten? Met deze werkvorm verkennen ze nieuwe denkpistes en ontdekken ze dat meningen kunnen evolueren doorheen de tijd.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.