Systeemdenken in het onderwijs

Systeemdenken helpt leerlingen om de wereld beter te begrijpen. Ze zoomen in op thema’s en problemen maar bekijken ze ook vanop een afstand. Ze onderzoeken ze vanuit verschillende standpunten en ontdekken oorzaken en verbanden.

Krijg je de video hierboven niet te zien? Dan heb je de cookies niet of slechts gedeeltelijk aanvaard. Accepteer alle cookies om de video toch te bekijken. statistics, marketing

Systeemdenken ondersteunt leerlingen in het onderzoeken van de wereld: ze ontwikkelen inzicht in de samenleving.

Waarom is systeemdenken in het onderwijs belangrijk?

De wereld waarin wij leven is een complexe samenhang van verschillende systemen. Onderwerpen als fair trade of klimaatverandering zijn vaak te moeilijk om in één oogopslag te begrijpen. Met systeemdenken visualiseer je het onderwerp en brengt je in kaart wat de oorzaken en gevolgen zijn, hoe de onderdelen zich verhouden tot het geheel en wat de verschillende perspectieven zijn. Als een grondplan vouw je het probleem uit en onderzoek je alle verbindingen en radertjes die er deel van uitmaken, nadien zoom je uit om het totaalbeeld beter te begrijpen.

Bijvoorbeeld: Eén stukje kauwgom op de grond gooien lijkt onschuldig, maar wanneer je alle gevolgen in kaart brengt en uitzoomt om het geheel te bestuderen, zie je pas welke impact dat ene stukje heeft op het geheel. Wanneer een kind begrijpt dat sommige vervoersmiddelen CO2 uitstoten en één van de oorzaken zijn van een ongezonde planeet, kan hij op zoek gaan naar ideeën om dit probleem op te lossen.

De werkvormen uit de reportage zelf doen in de klas?

In de reportage bovenaan dit artikel passen we een aantal werkvormen toe. Wil je ze zelf toepassen in de klas? Dat kan:

Meer over systeemdenken

Wat is systeemdenken?
Methode systeemdenken
Systeemdenken in de leerplannen W.O.
Wil je nog meer doen met systeemdenken? Volg een nascholing of informeer naar een coaching.