Wat als participatie tot boomklimmen leidt?

Djapo begeleidt scholen die rond kinderrechten willen werken en een Kinderrechtenschool willen worden, zoals basisschool GO! Centrum in Geraardsbergen.

De school ging participatief te werk rond de inrichting van de nieuwe speelplaats. Zowel leerlingen als leerkrachten dachten na over vragen als:

  • Hoe geven we onze speelplaats vorm?
  • Waar moeten we rekening mee houden?
  • Wat is dat eigenlijk, een ideale speelplaats?

Hoe zagen de leerlingen dit? Wat vinden zij belangrijk? Waar moest er absoluut aandacht voor zijn in hun droomspeelplaats?

Vanuit de verschillende werkgroepen kwamen heel wat ideeën om de speelplaats mee vorm te geven: een buitenklas, een babbeltrap, alles op wieltjes, een chillzone, risicovol spelen, kinderen verantwoordelijkheid geven en… in bomen laten klimmen.

Al deze ideeën werden samen gegoten in een plan. Dit plan werd voorgesteld op de personeelsvergadering. Op die manier kreeg iedereen de kans om – bijna letterlijk – mee te bouwen aan de nieuwe speelplaats!

Wil je ook werk maken van participatie in je klas of school? Zoek je concrete tools en inspiratie om rond Educatie voor Duurzame Ontwikkeling te werken? Boek een gratis gesprek met Djapo. Breng gerust een van je leerlingen of collega’s mee.