Voedsel kilometers, duurzame voeding en systeemdenken

Een simpele steak met frietjes, quasi een nationaal gerecht in België, onze trots. Maar hoeveel kilometers moeten de ingrediënten afleggen voordat ze op ons bord terechtkomen?

Bijna 22 000 kilometer!

Terwijl je met pété pété, het nationale gerecht van Benin slechts 1800 kilometer op je bord hebt liggen. Collega Koen zocht dit allemaal uit voor een nascholing ‘Systeemdenken rond Duurzame Voeding’.

Vijf leerkrachten secundair onderwijs van het Busleyden Atheneum in Mechelen gingen samen met Koen aan de slag. Ze leerden vanuit verschillende perspectieven kijken naar het concept duurzame voeding, bestudeerden oorzaken en gevolgen en plaatsten wat ze ontdekten in een grotere context.

“De werkvormen bieden hulp om tot bepaalde inzichten te komen.” Reactie leerkracht

Die grotere context was het probleem van malnutritie in Benin. Dankzij de samenwerking met de Stichting Hubi & Vinciane zitten er in de nascholing enkele interessante filmpjes uit Benin. Je ziet daarin hoe er lekker gekookt wordt met lokale producten. Maar is dit wel duurzaam? Kunnen wij iets leren van de situatie in Benin?

De leerkrachten onderzochten het belang van duurzame voeding vanuit verschillende perspectieven. Ze deden dit aan de hand van werkvormen uit onze methode Systeemdenken.

“Ik wil verder aan de slag met systeemdenken omdat het de leerlingen leert hoe ze breder en dieper kunnen redeneren. Via het ontleden van verbanden komen ze immers tot juistere inzichten.” Reactie leerkracht

Wil jij ook systeemdenken met je klas? Meer informatie over een initiatie vind je hier.
Of wil je meer met Djapo doen in het secundair onderwijs? Laat je inspireren.

Deze nascholing kwam tot stand in samenwerking met de Stichting Hubi & Vinciane binnen het project Frame Voice Report.