Verhalenboek Gloob & Teo

‘Gloob & Teo’s verhalenboek’ is een omnibus voor kleuters boordevol verhalen rond het klimaat. Kleuters maken zo kennis met oplossingen voor het klimaatprobleem.

Dit is een participatief project in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant. In vijf gemeenten in Vlaams-Brabant (Leuven, Tienen, Halle, Vilvoorde en Gooik) deden we workshops in de derde kleuterklas en lieten we kleuters creatief denken over oplossingen voor het klimaatprobleem.

Die oplossingen vormden de basis voor de verhalen. Schrijfster Sandrine Lambert ging ermee aan de slag en de kleuters mochten mee beslissen welke verhalen in het boek kwamen. Als kers op de taart organiseren we een voorleesmoment in de bibliotheken van de deelnemende gemeenten. Kleuters komen er in hun pyjama luisteren naar de verhalen die ze zelf mee bedachten.

Bij de verhalen hoort er achtergrondinformatie voor de leerkrachten en ouders en per verhaal minstens één opdracht die begeleiders met kinderen kunnen doen. Het gaat om opdrachten die je zelf kan doen om CO2 te verminderen. Zo willen we kleuters sensibiliseren rond het klimaatprobleem en hen stimuleren om op te groeien tot duurzame burgers.