Verhalen uit de klas – workshop water 3de graad – Wie heeft de leiding?

Deze workshop zit niet meer in ons aanbod. Wil je werken rond dit thema? Contacteer ons!

Wil je samen met je kinderen ervaren hoe elke druppel water telt? Of wil je wel eens onderzoeken wie de leiding heeft over water?
Bij de themabundels water horen nieuwe workshops waarin we je klas in het thema water onderdompelen. Leuke werkvormen en activiteiten zetten je klas in de startblokken van een actiegericht project water.
Collega’s Kristien en Sabine gingen alvast op pad om de nieuwe workshops water in alle graden te testen. Zo ontmoetten ze in Schaarbeek het 5de leerjaar van juf Allison in Basisschool Carolus Magnus.

De kinderen wisselden waterweetjes uit en ontdekten dat op vele plaatsen in de wereld de toegang tot water niet vanzelfsprekend is. Terwijl elders in de wereld kinderen een lange weg naar zuiver water afleggen, legt het water zelf bij ons die lange weg af.

Juf Allison gaf een bruikbare tip voor de werkvorm:
“Het helpt als je het verhaal van de weg van het water met tekst zou ondersteunen.”

Welke oplossingen bedenken mensen dan overal ter wereld om aan zuiver drinkbaar water te geraken? Welke problemen moeten ze daarbij overwinnen? De kinderen beeldden het uit in een levend standbeeldenmuseum met een heuse gids!

Moeilijke toegang tot zuiver water kan heel wat gevolgen hebben. Alleen negatieve? De klas onderzocht wat het voor een meisje uit DR Congo betekent dat water veel geld en tijd kost. Ook voor de kinderen kostte het tijd en energie om de uitdagende opdracht uit te voeren.

Juf Allison:
“De werkvorm is origineel en visueel maar kan je best ook met taal ondersteunen. Als je bijv. de kernwoorden als … dan … erbij noteert, help je de kinderen bij het uitvoeren van de opdracht. Ook  het samen overlopen van een ingevuld voorbeeld bespaart tijd, tegenover het klassikaal aanvullen van een blanco voorbeeld.”

Tot slot verzamelden de kinderen zich in watercomités en bedachten waterwetten. Tijdens een speelse reflectie hoorden we positieve reacties van de kinderen: ‘Ik vind het niet leuk dat het zo kort was’.

Ook de juf was heel positief over de workshop:
“De workshop is heel afwisselend en activerend. Ik zag dat de kinderen heel betrokken waren.”

Met dank aan juf Allison!