Vegetariërs kunnen beter kussen dan niet-vegetariërs

Vegetariërs kunnen beter kussen dan niet-vegetariërs. Hebben we jouw aandacht met deze stelling? Die van de aanwezigen op ons netwerkmoment ook!

Op 18 april toverden we het terras van HAL5 in Leuven om tot een heuse Djapo-bar. Je kon er proeven van ons aanbod en kennismaken met onze medewerkers.

Tijdens haar openingsspeech liet directeur Belinda Wijckmans iedereen een stelling innemen, zoals ‘vegetariërs kunnen beter kussen dan niet-vegetariërs’. De aanwezigen konden zich plaatsen op een denkbeeldige lijn: de keuze tussen helemaal eens en helemaal niet eens.

Tja, en kunnen vegetariërs beter kussen? Volgens de ene niet omdat hij dat proefondervindelijk had ondervonden, volgens de andere wel omdat ze van zichzelf vond dat ze zeer goed kon kussen. Of omdat een vegetariër, die nooit vlees eet, na een kus all the way zou willen gaan. Er valt over na te denken…

Het stellingenspel is de werkvorm ‘Richtingaanwijzer’ uit onze Methode Filosoferen.

Het doel van deze werkvorm is om bij een stelling te leren argumenten en tegenargumenten te geven om zo je standpunt kracht bij te zetten. Kinderen – zelfs kleuters – zijn al in staat om te uiten waarom ze wel of niet akkoord gaan met iets. In hal 5 werd er ook nagedacht over:

‘Sint en Piet zijn verplicht om in de zomer langs te komen om het kapot speelgoed van de kinderen te herstellen.’
‘Wie begaan is met de aarde knuffelt wekelijks een boom.’
‘Mannen mogen niet in korte broek naar het werk tenzij ze hun benen scheren.’

Zo kon je tijdens het welkomstwoord al proeven van waar Djapo voor staat en hoe we in scholen, gemeenten, de lerarenopleiding en samen met partners de wereld op punt zetten.

Buiten op het terras kon je in de verhalen van Gloob&Teo duiken, lieten we je raadsels oplossen, mocht je nadenken over hoe je de SDG’s in de klas kan brengen en toonden kinderen in filmpjes hoe volgens onze praktijkvisie hazen koeien kunnen vangen.

Het mooie weer, het interessante aanbod en fijne mensen maakten dit een meer dan geslaagde avond.  We weten het, eigen lof stinkt, maar in dit geval is dat toegelaten. Want naast ontdekken, praten en denken, was dit ook het moment om te klinken op onze verjaardag. 50 jaar bestaat Djapo dit jaar. Hip hip hoera!

En wat denk je? Kunnen vegetariërs beter kussen?