Acht dingen om te doen rond Wereldwaterdag

22 maart is het Wereldwaterdag en daar kan jij in de klas en op school rond werken. Binnen het thema water, kan je bijvoorbeeld het indirecte water dat je verbruikt in de kijker zetten. Dat is het water dat nodig is om ons eten, de kleren die we dragen, de spullen die we kopen… te produceren. Een aantal dingen die je kan doen:

 Doe mee met de Water Challenge van Join for Water die mensen wil uitdagen om (heel veel) water te besparen. Wist je bijvoorbeeld dat je 700 liter water per week kan besparen door elke dag een tas thee te drinken i.p.v. een tas koffie? Of dat je 2800 liter water bespaart door een paar keer per week kip i.p.v. rood vlees te eten?

Zoek met je klas op hoeveel water er nodig is om alledaagse voorwerpen of voedingswaren te produceren. Wist je bijvoorbeeld dat het produceren van één T-shirt al snel 2700 liter water verbruikt?

Organiseer de vertrouwde ‘Walk for Water’ wandeling: een symbolische wandeling die de kilometerslange tocht voorstelt die vele mensen elke dag moeten afleggen om aan water te geraken.

Werk een actie uit waarmee je politici oproept om hun verantwoordelijkheid te nemen en werk te maken van de 6de duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG 6): tegen 2030 moet iedereen (zonder uitzondering!) directe toegang hebben tot water en sanitaire installaties. Registreer je actie op www.wereldwaterdagatschool.be. Heb je de smaak van de SDG’s te pakken? Dan kan je ook deze lessen geven voor eerste, tweede en derde graad.

Nu je toch al bij Wereldlesidee zit, kijk eens naar de lessen rond (indirect) water.  Er zijn lessen voor de eerste graad, en voor de tweede en derde graad van het lager onderwijs. Ook voor de oudste kleuters is er een les. Kinderen beleven een spannende Wereldwaterdag en ontdekken dat water in veel meer dingen verborgen zit dan dat we eerst zouden denken.

Wil jij met je klas het teveel of tekort aan water onder de loep nemen? Dat kan met onze lessen actua! We maakten een sjabloon om te gaan creatief denken, systeemdenken en filosoferen. Die laatste twee vulden we voor jou al in speciaal voor Wereldwaterdag. Die vind je hier en hier.

Werk rond water met onze themabundel water. Water om te drinken, te wassen, te spelen, water hier en water wereldwijd. Water om zuinig mee om te gaan, water om proper te houden en water voor iedereen. Met onze themabundels heb je alles in handen om water vanuit verschillende invalshoeken te bekijken en er een leerrijk project van te maken.

Zoek je een nascholing rond het thema water? Kijk eens in ons aanbod.