TECHville

Jongeren inspireren voor de toekomst, dat is wat TECHville in Genk wil doen. Jongeren tussen 10 en 19 jaar kunnen op de T2-campus experimenteren rond techniek en oplossingen bedenken voor hedendaagse uitdagingen. We gaven dit project van EducaThor graag advies.

Advies voor TECHville

In opdracht van EducaThor nam Djapo een adviserende rol op bij de ontwikkeling van een voor- en natraject voor scholen die TECHville bezoeken.
Jongeren tussen 10 en 18 jaar kunnen TECHville bezoeken en worden er in een high end belevingsruimte uitgedaagd tot een spannend technologieavontuur.

De challenge? Maak van TECHville een slimme stad! Gedurende 3 uur experimenteren de jongeren en zetten ze hun creatieve breinen aan het werk. In teams bedenken ze oplossingen voor uitdagingen in verschillende domeinen (energie, elektro, IT, materialen). Op die manier maken ze kennis met coderen, energienetten, domotica, augmented reality en artificiële intelligentie. Al doende ervaren de jongeren de impact van technologie op hun eigen omgeving en ontdekken hun TECHtalent.

Een bezoek met voor- en natraject

Een bezoek aan TECHville heeft veel meer om het lijf dan een daguitstap. Voor de deelnemende scholen werd een volledig voor- en natraject ontwikkeld. Het lessenpakket wordt gratis aan de scholen ter beschikking gesteld. Het bereidt de jongeren voor op hun bezoek aan TECHville. Anderzijds kunnen leerkrachten met het uitgebreide lessenpakket ook na het bezoek verder aan de slag. Het natraject bevat een terugblik op het bezoek met een persoonlijke reflectie. Verder bevat het pakket diverse challenges rond verschillende duurzaamheidsthema’s van de slimme stad: energie, mobiliteit, water, afval … waarbij de leerlingen in een individueel logboek al hun ervaringen en bevindingen bijhouden.

Samenwerking voor een duurzamere wereld

Het voor- en natraject bij een bezoek aan TECHville werd door UCLL en LUCA ontwikkeld. Vanuit de expertise in Educatie voor Duurzame Ontwikkeling en denkonderwijs gaf Djapo advies rond concrete, verbredende en verdiepende methodieken voor denkstimulering, actiegericht werken en reflecteren in het niet-technologisch/wetenschappelijke materiaal.

T2-campus is een samenwerking tussen de Stad Genk, VDAB en Syntra op het Thorpark in Genk. De opleidingscampus voor techniek en technologie is bestemd voor leerlingen, werknemers, ondernemers en werkzoekenden. T2‑campus wil zoveel mogelijk TECH‐goesting creëren met zijn aanbod van meer dan 300 opleidingen en innovaties.

EducaThor staat voor de werking naar het onderwijs op T2-campus en helpt scholen in de innovatieversnelling o.a. door een gedifferentieerd vormingsaanbod en het ter beschikking stellen van hoogtechnologische labs en infrastructuur.