Studenten en systeemdenken: meer dan gewoon denken

systeemdenkenreistijdklein

Vier vrolijke dames waren het die in februari het Djapoteam in Leuven kwamen versterken. Voor even verlieten ze de lokalen van de KH Leuven om de sfeer op te snuiven van iets wat later misschien hun werkplek zal worden. Middenin het aanmaakproces van onze methode rond systeemdenken was hun rol klaar en duidelijk: trial and error – gewijs aan de slag met de eerste versie van de lesontwerper.

Zou je met jonge kinderen kunnen systeemdenken? En hoe dan?

Met z’n vieren verkenden ze de waardevolle invalshoeken van systeemdenken en dachten ze out-of-the-box.  Met als resultaat: creatieve werkvormen voor kleuters.  Na het grote denkwerk kwam het doen: kleuters werden proefkonijntjes in systeemdenken en studenten volleerde systeemdenkers.

systeemdenkenreistijd2klein

Zo vergeleken de kleuters verschillende vervoersmiddelen: hoe snel of hoe traag gaan ze en hoeveel vuile gassen stoten ze uit?
Nu onze methode systeemdenken gebruikt kan worden in de klassen, zit Djapo niet stil.

Op de hogeschool VIVES in Brugge hebben zich alvast 6 studenten BALO aangemeld om deel te nemen aan de bachelorproef met als onderzoeksvraag: “Systeemdenken als basis voor werkvormen om op een speelse wijze kinderen te laten kennismaken met EDO”. De studenten zullen de verhalen van Djapo en de bijhorende werkvormen uittesten, evalueren en zelf nieuwe werkvormen ontwikkelen. We zijn benieuwd en houden je op de hoogte.

systeemdenkenvervuilingsmeter2klein
systeemdenkenvervuilingsmeter3klein


Een stage bij Djapo of een bachelorproef in samenwerking met ons is dus altijd een beetje systeemdenken. Maar het is ook zoveel meer!

Neem alvast een kijkje in deze lijst met stageplaatsen en/of onderwerpen voor een bachelorproef .