Maak je denken zichtbaar
Een Sterrenbeeld is een visueel denkinstrument dat je denken zichtbaar maakt.
Het biedt een structuur die je stimuleert om de voor- en nadelen van een situatie in kaart te brengen en helpt om ideeën te bedenken om met de situatie om te gaan.

Een Sterrenbeeld laat je:
- denkvragen formuleren
- een situatie omschrijven
- eigenschappen formuleren
- mogelijkheden bedenken
- het resultaat bekijken
- reflecteren over het denkproces
- afronden
Wil je het zelf proberen?
Je kan het gemakkelijk zelf doen in je klas. We leggen het stap voor stap uit.
Zijn je leerlingen al vertrouwd met Sterrenbeeld en wil je ze zelfstandig laten werken?
Voorbeeld: Een anderstalige nieuwkomer in je klas
Hoe kan je als leerkracht en als klas een nieuwe, anderstalige leerling ondersteunen? Hoe kan je omgaan met cultuurverschillen, de taal, de nieuwe situatie? Dit is het resultaat van een mogelijk denkproces bij deze vragen, uitgevoerd aan de hand van een Sterrenbeeld. Betrek je leerlingen bij het denkproces om na te denken over hoe ze de nieuwkomers zo goed mogelijk kunnen ondersteunen.
Voorbeeld: Klaslokalen verluchten
Klaslokalen goed verluchten is een belangrijke maatregel om de verspreiding van het coronavirus zo goed mogelijk tegen te gaan. Maar hoe doe je dat als het buiten koud is? En wat met het lawaai dat van buiten of uit andere lokalen komt? Stof tot nadenken! Dat kan je samen met collega’s doen, maar ook met leerlingen. Met Sterrenbeeld maak je dat denkproces zichtbaar.
Voorbeeld: Strapdag
Doen jullie mee met de Strapdag? Hoe kan je deze dag nog beter maken? Nadenken over de Strapdag met kleuters (of met collega’s, als jullie van tekenen houden 😉 kan op deze manier.
Mindmap of Sterrenbeeld?
Een Sterrenbeeld lijkt op een mindmap, maar is toch nog anders. Een mindmap brengt bestaande ideeën in kaart. Je verzamelt wat je al weet over het onderwerp of thema. Een Sterrenbeeld laat je gericht op zoek gaan naar antwoorden.