Sterrenbeeld

Een Sterrenbeeld is een visueel denkinstrument dat je denken zichtbaar maakt. Het biedt een structuur die je stimuleert om te denken in mogelijkheden (ideeën, oplossingen, antwoorden, vragen …) en helpt om ideeën te bedenken om met een situatie om te gaan.

Een Sterrenbeeld laat je:

  • een vaststelling formuleren
  • een betekenis onderzoeken
  • denkvragen formuleren
  • mogelijkheden bedenken
  • het denkproces en eindresultaat evalueren
  • verder denken

Wil je dit zelf proberen in de klas?

Je kan dit makkelijk zelf doen in je klas. We leggen het stap voor stap uit.

Voorbeeld: Strapdag

Doen jullie mee met de Strapdag? Hoe kan je deze dag nog beter maken? Nadenken over de Strapdag met kleuters (of met collega’s, als jullie van tekenen houden 😉 kan op deze manier.

Voorbeeld: Je jaarthema verduurzamen

Stel dat ‘Reis rond de wereld’ volgend jaar het jaarthema is voor de hele school, hoe kan je dan samen met het team naar manieren zoeken om de focus te verleggen naar meer duurzaamheidsaspecten?
Dat kan met de werkvorm ‘Sterrenbeeld’. Je noteert eerst enkele eigenschappen van dat thema. De duurzame aspecten kan je versterken, voor de minder duurzame aspecten kan je naar alternatieven zoeken. In dit filmpje is dit denkproces toegepast op het jaarthema ‘Reis rond de wereld’, maar het kan met elk ander thema.

Voorbeeld: Pasen

Denk jij bij het woord ‘Pasen’ ook aan herbruikbare materialen, babydieren en fairtradechocolade? Als je een duurzaamheidsbril opzet, kom je tot heel wat ideeën. Een Sterrenbeeld helpt je om dat denkproces visueel te maken.

Voorbeeld: Een duurzaam feest voor Chrysostomos

Hoe organiseer je een duurzaam evenement voor Chrysostomos of Laatste 100 Dagen? Misschien denk je aan duurzame en lekkere recepten maar wat is dat dan precies? Hoe maak je het betaalbaar en zorg je dat je niet alleen naar het feest moet? Een denkproces dat van die laatste 100 dagen school meer dan een feest maakt.

Voorbeeld: Wat doen we met de herfstbladeren op de speelplaats?

Mindmap of web vol pootjes?

Een Sterrenbeeld lijkt op een mindmap, maar is toch nog anders. Een mindmap brengt bestaande ideeën in kaart. Je verzamelt wat je al weet over het onderwerp of thema. Een Sterrenbeeld laat je gericht ideeën bedenken en op zoek gaan naar antwoorden.

Bekijk ook:

Meer over denkonderwijs
Meer over Djapo