Spiegels en 10 dagen België

In Spiegels, een project voor het secundair met steun van de Vlaamse overheid, zetten we mondiale vorming op zijn kop en haalden we jongeren uit het Zuiden naar België

Film 10 dagen België: ons land met de billen bloot

In de film ’10 dagen België’ verwoorden vier jongeren uit het Zuiden hun indrukken over de Westerse wereld. We zien wat zij vreemd vinden, maar vooral hoe vreemd we eigenlijk zelf zijn…

Stephanie uit Botswana, Candy uit China, Andres uit Ecuador en Eva uit Nicaragua geven hun ongezouten mening op onze manier van leven. Dat doen ze door zonder enige voorbereiding in onze Belgische routine te stappen. Samen met Rutger leven ze 10 dagen het leven ‘zoals het bij ons is’: in een Belgisch huis, met Belgische gewoonten, Belgische jobs, Belgische vrijetijdsbesteding en enkele verrassende uitdagingen.

In deze film brengen deze jongeren ons land op een onverwachte manier in beeld, waardoor onze cultuur plotseling heel bizar lijkt. Ze houden leerlingen een spiegel voor over onze vanzelfsprekende manier van leven.

Lespakket Spiegels

Naast de film bestond dit project ook nog uit een handleiding, uitgewerkte lessen, achtergrondinformatie en een workshop rond consumeren.