Speelgoed herstellen met Gloob & Teo, én de kleuters van meester Hans

Sep: “Je kan de stofzuigerbuis met plakband terug vastmaken, want met plakband kan je heel veel maken!”
Cisse: “De zwaailichten van de politieauto zijn stuk, nu is het een gewone auto.”

img_1188-large

Vorige week is de Sint in het land aangekomen. Dat weten de kleuters natuurlijk maar al te goed!

Daarom was het tijd om een Gloob & Teo-les over Sinterklaas uit te testen met mijn kleuters.

img_1195-large

Het verhaaltje gaat als volgt:

img_1200-large
img_1198-large

Op een nacht komen Sint en Piet op bezoek bij Gloob & Teo. Maar hun zak speelgoed glijdt van het dak en valt op de grond. Al het speelgoed is stuk. Gloob & Teo helpen Sint en Piet om het speelgoed te herstellen. Na het vertellen van het verhaaltje is het de bedoeling dat je met kleuters op zoek gaat naar kapot speelgoed in de klas. Wat nog hersteld kan worden wordt dan in elkaar geknutseld.

Ik was in het begin bang dat de kleuters niet aandacht zouden zijn omdat er geen prenten bij het verhaaltje zijn. Ik heb daarom Gloob & Teo afgeprint omdat ik het leuk vond deze figuren te gebruiken tijdens het verhaal.

Maar mijn angst was onterecht: De leerlingen van de 2de kleuterklas waren meteen betrokken bij het verhaal. De figuren Gloob en Teo sloegen meteen aan! 

Ik vond het een leuke en originele activiteit. Ik betrap me er zelf op dat ik snel speelgoed in de vuilbak gooi als het (een beetje) stuk is. Meestal omdat ik er de tijd niet wil insteken om het te maken. De kleuters vonden het heel leuk en boeiend. En de kleuters weten soms heel goed welk speelgoed er stuk is in de klas. Ze wisten dan ook meteen wat ze moesten gaan halen om te laten maken. De kleuters gaven dan zelf ideeën hoe je best het kapotte speelgoed kon maken.

img_1189-large
img_1194-large
img_1193-large

Er werd onderscheid gemaakt in welk speelgoed je nog kon maken, welk speelgoed je toch nog kunt gebruiken zonder het te maken en welk speelgoed in de vuilbak mocht.
Toen ik voorstelde om al het speelgoed dat stuk was in de vuilbak te gooien, bleek de vuilbak te klein te zijn. Na de herstellingen moesten we bijna niets weg gooien. Dat heeft zeker indruk gemaakt.

Met de kleuters van de 2de kleuterklas kan je zeker de doelen bereiken. Zij begrijpen duidelijk de boodschap van veel of weinig afval maken. Zeker voor herhaling vatbaar. Want ook de meester heeft met deze les geleerd om speelgoed niet te snel weg te gooien!