Ga verder naar de inhoud

Burgemeester van de wereld

Bedenk je eigen wereldwensen

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: SDG's

Wat als je de burgemeester van de wereld was? Wat zouden je leerlingen van de tweede graad dan doen om al het kwaad en onrecht de wereld uit te helpen? Ga met je leerlingen aan de slag met de SDG's en bedenk wereldwensen voor een betere wereld.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen vertellen in hun eigen woorden de betekenis van de Sustainable Development Goals (SDG's) of werelddoelstellingen.
  • De leerlingen bedenken voorbeelden van de werelddoelstellingen.

Vaardigheden

  • Creatief denken

Eindtermen

Kleuters

Mens en maatschappij

MM. 2.1 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende vormen van arbeid verschillend toegankelijk zijn voor mannen en vrouwen en verschillend gewaardeerd worden.

MM 2.3 De leerlingen kunnen met een zelf gekozen voorbeeld het nut en het belang aangeven van een collectieve voorziening, waarvoor de overheid zorg draagt.

MM. 2.4 De leerlingen kunnen illustreren dat welvaart zowel over de verschillende landen in de wereld als in België ongelijk verdeeld is.

MM. 2.8 De leerlingen kunnen illustreren dat verschillende sociale en culturele groepen verschillende waarden en normen bezitten.

MM 2.13 De leerlingen kunnen het belang illustreren van de fundamentele Rechten van de Mens en de Rechten
van het Kind. Ze zien daarbij in dat de rechten en plichten complementair zijn.

MM 2.15 De leerlingen kunnen illustreren op welke wijze internationale organisaties ernaar streven om het welzijn
en/of de vrede in de wereld te bevorderen. 

Burgemeester van de wereld gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Waardevol Woud

Lager
Lerarenopleiding
Les

Als je in het bos wandelt, zijn er soms regels waaraan je je moet houden, maar waarom is dat? De leerlingen van de tweede en derde graad staan stil bij de waarden die daarachter schuilen. Ze ontdekken dat er elders in de wereld regenwoud wordt gekapt. Ze kijken met een strenge blik naar de feiten en denken na over hoe je waardevol met een woud kan omgaan. Een ideale les voor de Week van het bos!

Actua: Parapluutje parasolletje - Waterverspilling

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

Waarom springen we best zuinig om met water? Wat gebeurt er als we toch water verspillen? Je leerlingen onderzoeken het thema 'waterverspilling' met de werkvorm Parapluutje parasolletje en denken na over oorzaken en mogelijke gevolgen.

Actua - Standpuntentuin

Lager
Lerarenopleiding
Werkvorm

In de klas leven zoveel standpunten als er leerlingen zijn. Met de werkvorm Standpuntentuin verken je met je leerlingen op speelse en actieve wijze eerst de eigen en vervolgens elkaars standpunten. Zo verruimen ze hun blik op een onderwerp, wat verrijkend is voor een filosofisch gesprek.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief