Niet naar school voor het klimaat?

Sinds eind 2018 komen ook in Belgiƫ jongeren op straat om te betogen voor het klimaat. Meestal doen ze dat op een schooldag. Net zoals de Zweedse Greta Thunberg in Stockholm gaan de jongeren in schoolstaking. Er zijn ondertussen wereldwijd klimaatacties.

De oproep van de jongeren

https://www.facebook.com/anuna.dewever/videos/2186076611610175/

Werken rond dit thema in de klas?

Deze actie krijgt veel aandacht, ongetwijfeld wordt er ook in jouw klas over gepraat. Grijp dit aan om met je leerlingen te filosoferen of systeemdenken rond dit thema. Dat kan met onze werkvormen actua, die kinderen en jongeren zelfstandig en kritisch laten kijken naar de actualiteit.

ARGUMENTENWEB

Het Argumentenweb is een werkvorm uit onze Methode Filosoferen. Meer over het Argumentenweb lees je hier. Je kan in het kader van dit artikel werken rond deze stellingen:

Spijbelen helpt om het klimaatprobleem op te lossen.
Kinderen/jongeren zijn te jong om mee het klimaatprobleem op te lossen.
Jongeren die spijbelen zijn als leerkrachten die staken.

JOEPIE VERDORIE

Met deze werkvorm uit onze Methode Systeemdenken verkennen de kinderen andere perspectieven. Ze nemen verschillende perspectieven in om zo de voor- en nadelen van een situatie te onderzoeken. Dit helpt hen de realiteit beter te begrijpen. Meer over Joepie Verdorie.

Lees samen het artikel/beluister/bekijk een reportage over deze actie. Pas deze werkvorm toe.
Kies de personages: de meisjes, ouders van de meisjes, leerkracht, klasgenoten, minister van klimaat, minister van onderwijs…

Lessen rond het thema klimaat

Wil je rond het thema klimaat werken? Bij de downloadbare lessen op Wereldlesidee vind je heel wat inspiratie. Heb je nog een aantal inhoudelijke vragen rond het thema klimaat? Hier vind je een aantal duidelijke antwoorden, wetenschappelijk onderbouwd.