
De derde klas die aan onze Samentekening werkt is het zesde leerjaar van leerkracht Wendy van De Kregel in Haaltert. Collega Kristien komt deze keer mee om de kinderen te laten nadenken over de vraag hoe we meer mensen seizoensgroenten kunnen laten eten.
Kristien vliegt er meteen in met ‘Wie is het?’, een werkvorm uit onze Methode Systeemdenken. Groenten en fruit vertellen een verhaal en op basis daarvan mogen de kinderen raden waarover het precies gaat.
De verhalen zetten de kinderen aan het denken. Kan een groente van ver weg ook in onze tuin groeien? Gedroogde savooikool, zou dat bestaan? Kan je ananassen goed bewaren en stoppen we wel eens aardbeien in hutsepot?


Het zesde leerjaar kent al heel wat over seizoengroenten en -fruit. Kristien vraagt of ze ook zin hebben om mee na te denken over een aantal vragen. Dat willen ze wel!
1. Hoe kan je een echte rage doen ontstaan op school? Kan dat ook voor een seizoensgroentenrage?
2. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen graag seizoensgroenten eet?
3. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen voor seizoensgroenten kiest?
4. Hoe maak je mensen bewust dat groenten die ver weg geteeld zijn erg vervuilend zijn?
De kinderen denken in groepjes na over bovenstaande vragen. Er wordt gepraat, gelachen en gediscussieerd aan de tafels. Stellingen, ideeën en vragen gaan over en weer.


‘Als het van ver moet komen is het niet goed voor het milieu. Ook met de boot kan er olie in het water komen.’
‘ Het is niet gezond voor het fruit zelf als het ver moet reizen.’
‘Seizoensgroenten zijn het soort fruit en groenten dat op dat moment groeit omdat je net dan die vitaminen dan nodig hebt.’
‘In de winter is er alleen maar banaan, appelen en peren en dat is dan saai.’
Na een tijd staan alle papieren met vol ideeën. Hier zijn er een aantal:
1. Een seizoengroenteapp kan een rage worden. Je maakt een avatar en krijgt extra punten als je seizoensgroenten eet. Daarvoor moet je een foto maken als je dat aan het eten bent.
2. Om iedereen graag seizoensgroenten te laten eten kan je ze verstoppen in maaltijden, bijv. spruitjes in spaghetti.
3. Om ervoor te zorgen dat iedereen ervoor kiest kan je alle fruit en groenten die niet van het seizoen zijn uit de winkel halen. Je legt meer proevertjes met seizoensgroenten in de winkel.
4. Bewustmaken kan met een internationale seizoensgroentedag

Deze ideeën gaan de kinderen verder uitwerken in de Samentekening. Die halen we binnenkort weer op in Haaltert. We zijn zeer benieuwd wat ze ervan gemaakt hebben. Jullie ook?