De Samentekening: de klas van meester Klaas in Ruddervoorde

Zes 6 klassen uit Vlaanderen die samen aan de slag gaan met een werkvorm uit onze Methode Creatief Denken. Dat is de Samentekening. Samen bedenken ze een idee om meer seizoensgroenten-en fruit te eten.

Een wit blad en veel vragen

De klas van meester Klaas van De Verwondering in Ruddervoorde West-Vlaanderen mag de spits afbijten. In de klas zitten kinderen uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar. De klas krijgt van ons een wit blad en heel veel vragen. Want wij willen graag weten hoe we mensen meer seizoensgroenten- en fruit kunnen laten eten.

Meester Klaas: “We zijn met de vragen aan de slag gegaan. Op de ene vraag kwam nog een andere vraag. Ik zette elke vraag op een papier en de kinderen konden daarover beginnen brainstormen. Wat bleek? Vaak schreven ze ‘Ik weet het niet.’ ‘Ik vind dit moeilijk.’ De vragen bleken niet eenvoudig. Jullie schotelden ons wel een serieus probleem voor!

Maar de antwoorden van de kinderen waren heel eerlijk. Dus gingen we onderzoeken hoe we de vragen anders konden stellen.

‘Hoe doe je een rage ontstaan op school?’ ‘Hoe zorgen we ervoor dat iedereen seizoensgroenten eet?’ We moesten eerst onderzoeken wat dat was, een rage? Of wat seizoensgroenten zijn. Wat bewustmaking is. Wat dat was volgens ons ook jullie vraag, dat mensen er meer bewust rond worden.”

Seizoenskalender

“Zo ontdekte de klas een kalender met alle maanden van het jaar en met groenten en fruit. Bij sommige maanden stond er zeer weinig, bij andere maanden veel. Er waren ook wel namen waarvan we nog nooit gehoord hadden: artisjok, andijvie, roodlof of paksoi bijvoorbeeld.”

“Daarna hebben we met de hele klas nagedacht hoe we daarvan een tekening konden maken. Er was een idee om het lege blad van Djapo in te delen: winter, zomer, lente, herfst. Met meer of minder regen, met meer of minder zon. De zon van de zomer werd bijvoorbeeld een lachende zon, die van de winter kreeg een muts. Per seizoen hebben we er dan groenten en fruit opgeplakt.”

Bananen met het vliegtuig?

Met het maken van de tekening kwamen er in de klas van meester Klaas nog meer vragen. En nog meer ideeën. ‘Mag ik geen bananen van ver weg eten?’ ‘Ben ik slecht bezig als ik bessen in de winter eet?’ ‘Waarom hangt er geen etiket op groenten of fruit? Een symbool van een vliegtuig, boot of vrachtwagen bijvoorbeeld. Of het aantal kilometers dat ze al gereisd hebben? Of hoeveel CO2 er in de lucht gaat als je dat koopt?’ “We vonden het ook wel fijn om te ontdekken dat elk seizoen iets te bieden heeft. Ook de winter. Ook dan kan je dingen dichtbij vinden.”

Lekker en sappig

Op de vraag hoe je ervoor kan zorgen dat meer mensen seizoensgroenten gaan eten kwamen er een aantal antwoorden:

  • ze er sappig en lekker laten uitzien
  • cool maken
  • zorgen dat andere mensen het ook gaan doen
  • zeggen dat je er mager van wordt en dat het gezond is
  • zeggen dat het lekker is, je gaat er niet van dood

Misschien kunnen ze in de provincie Antwerpen hier verder over nadenken, want daar gaat de tekening nu naartoe, naar Wijnegem. Benieuwd hoe ze daar gaan verder bouwen op de ideeën uit Ruddervoorde. Zij moeten hun tekening een beetje loslaten. Loslaten om weer nieuwe ideeën te laten ontstaan. Zo wordt de Samentekening ook een Samenverhaal.

Wat is De Samentekening?

Met de werkvorm ‘De Samentekening’ uit de methode ‘Creatief Denken’ van Djapo, willen we kinderen uit verschillende scholen één idee rond seizoensgroenten laten uitwerken en visualiseren. Dit doen we door een tekening te laten rondgaan in zes verschillende klassen in Vlaanderen. De eerste klas begint met een idee te visualiseren, de volgende klas werkt hierop verder, enzoverder. Het resultaat wordt één grote visualisatie om ons meer seizoensgroenten- en fruit te laten eten.