Raadsel

Kreeg jij van ons een pakketje met raadsels? Raadsels die je anders naar de wereld doen kijken? Die je even van je stuk halen en je doen denken over en stilstaan bij?

Met de raadsels roepen we iedereen op om werk te maken van onderwijs dat creatief denken stimuleert, dat inzicht biedt in de complexe wereld en in de keuzes die we kunnen maken. Onderwijs dat kritisch denken aanmoedigt en de dingen in vraag durft stellen.

Maar jij zit ongetwijfeld op de oplossingen te wachten…

1. Kijk je met een open blik? Raadsel creatief denken

Voor de oplossing van dit raadsel moet je anders kijken dan je normaal zou doen. Vind je het antwoord dan? De kinderen van de Kosmos in Wilrijk keken anders. Bekijk hier het filmpje. En de oplossing. Kan je niet wachten? Wat dacht je van het cijfer 2 als antwoord?

Wat is creatief denken precies en hoe begin je met deze denkvaardigheid in je klas? Ontdek het in deze reportage:

2. Laat de zon in je hart: raadsel systeemdenken

Het antwoord ‘de zon’ zit al in de titel van deze paragraaf. Had jij dat ook gezien? Had jij hetzelfde antwoord als deze kinderen? Systeemdenken is één van de denkvaardigheden die je helpen om complexe dingen beter te begrijpen. Door bijvoorbeeld onderdelen en gehelen te onderzoeken, ga je heel anders kijken naar een probleem.

Wat is systeemdenken precies en hoe kan je deze denkvaardigheid gebruiken om de wereld beter te begrijpen. Een reportage in de klas:

3. Kunnen juiste antwoorden soms ook fout zijn? Raadsel filosoferen

Kleine kinderen zijn grote filosofen. Wat denk jij? Filosofeer jij er net zo over als deze kinderen?

Hoe doe je dat nu, filosoferen in de klas? Kan het ook met kleuters? Deze reportage laat je alvast anders kijken naar deze denkvaardigheid:

4. Raadseltje, raadseltje aan de wand…

Met de raadsels deden we je even anders kijken naar en denken over. Dat willen we elke dag doen. We willen mensen – maar vooral kinderen en jongeren – laten nadenken, verwonderen, vragen stellen, kritisch kijken en onderzoeken, zodat ze bewuste keuzes kunnen maken en actie ondernemen voor een duurzamere en sociaal rechtvaardige wereld. Djapo pleit ervoor om kinderen actief te laten deelnemen aan het beleid, of dat nu in hun gezin, klas, op school, in hun gemeente of land is.

Kinderen en jongeren die de kans krijgen om bewuste, eigen keuzes te leren maken voor een duurzame samenleving bouwen mee aan de wereld van morgen. Onderwijs dat hen hiervoor de nodige kennis en vaardigheden aanreikt, zorgt ervoor dat kinderen inzicht krijgen in de onderlinge samenhang tussen de sociale, ecologische en economische dimensies van de huidige mondiale uitdagingen en dat ze hier actief naar leren handelen.

Kinderen en jongeren werken zo mee aan hun recht op een fijn leven op een gezonde planeet.

5. Benieuwd naar meer?

Wil je meer weten over hoe wij met denkonderwijs de wereld op punt willen zetten. Zoek je expertise, uitwisseling of samenwerking met een educatieve partner? Contacteer ons.

Bekijk ook:

Wie we zijn en wat we doen
Meer over creatief denken
Meer over systeemdenken
Meer over filosoferen
Ons aanbod voor het basisonderwijs
Ons aanbod voor het secundair onderwijs
Ons aanbod voor steden en gemeenten