Ga verder naar de inhoud

Goed om te weten

Wil je het label Kindvriendelijke Stad of Gemeente halen? Met onderstaand aanbod bouw je verder aan een kindvriendelijk beleid.

1. Start een kindergemeenteraad

Met een kindergemeenteraad informeer je kinderen over het gemeentebeleid en vraag je actief naar hun visie, wensen en verwachtingen. De kinderen leren er overleggen, argumenteren en voorstellen formuleren. En de gemeente verbreedt haar blik en kan haar beleid meer afstemmen op kinderen en jongeren.

Wil je een kindergemeenteraad opstarten? Of wil je de huidige werking nieuw leven inblazen?

2. Bundel de krachten met scholen

Elke school is een mini-samenleving waar leerlingen met verschillende achtergronden, overtuigingen en ervaringen samenkomen. Daardoor is het een unieke plek om aan burgerschap te werken.

Wil je de scholen in je werkingsgebied ondersteunen om maatschappelijke thema's bespreekbaar te maken in de klas? Thema's die jouw bestuur belangrijk vindt? Organiseer voor hen een vorming of begeleiding.

"Met Blik op de Wereld bereiken we heel wat kinderen, maar we voelden de nood aan professionalisering. Daarom klopten we aan bij Djapo."

Lieve Wouters
Stad Genk

3. Breng de SDG's onder de aandacht

Wil je kinderen en jongeren informeren over en betrekken bij (een van) de duurzame ontwikkelingsdoelen? Goed plan, want we hebben iedereen nodig om de doelstellingen tegen 2030 te halen. Dit deden je collega’s je al voor:

  • Voor de stad Hoogstraten ontwikkelden we de workshop ‘Gelukkig 2030’, inclusief drie interactieve spelen.
  • In Mechelen coachten we de leden van de mondiale raad, zodat ze zelf workshops over SDG’s konden organiseren in de Mechelse scholen.
  • Samen met de provincie Oost-Vlaanderen en studenten van de Arteveldehogeschool ontwikkelden we de SDG-kar, die ontleend kan worden door Oost-Vlaamse steden en gemeenten om kinderen en jongeren te inspireren.

4. Werk samen met de lerarenopleiding

Wil je graag een maatschappelijk thema bespreekbaar maken op school, maar wil je de leerkrachten daarbij geen extra werklas geven? Dan kan je misschien een samenwerking opstarten met de lerarenopleiding van een hogeschool.

Jij bepaalt het topic, de student-leerkrachten werken een workshop uit die ze ook zelf op scholen gaan geven. Bij Djapo ondersteunen we je graag om zo’n samenwerking uit te bouwen.

5. Leg de klemtoon op fair trade

Wil je uitgroeien tot een FairTradeGemeente, dan moet je voldoen aan zes criteria. Eén van die zes criteria is een samenwerking opbouwen met andere partners, zoals scholen. En laat dat nu net de expertise zijn van Djapo! Enkele mogelijkheden:

  • Boek voor je scholen een vorming rond de SDG’s, met focus op fair trade.
  • Geef schoolteams de kans om tijdens een coaching te ontdekken hoe ze fair trade een centrale plaats geven in hun klas- en schoolwerking.

6. EDO als rode draad in jouw stad of gemeente

Djapo ondersteunt ambtenaren die Educatie Duurzame Ontwikkeling (EDO) een centrale plaats willen geven in hun stad of gemeente. Samen met hen en de scholen werken we een traject uit rond EDO en mondiale vorming.

Op die manier kan er structureel en duurzaam gewerkt worden aan EDO met een aanbod voor elke leeftijd, van de kleuters tot en met het zesde middelbaar.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.