Bedenk je eigen MOVO-dag Sint-Rita college Kontich

Hoe cool is dat! Een dag in je school organiseren rond fair trade, na een week werken rond mondiale vorming en die dag  helemaal zelf in elkaar steken. De leerlingen van het vierde jaar secundair onderwijs van het Sint-Rita college in Kontich zijn volop bezig met de voorbereidingen van hun MOVO-dag op 24 mei.

Wat er die dag gaat gebeuren, wordt door de leerlingen zelf beslist. Ze doen dat aan de hand van werkvormen creatief denken, systeemdenken en filosoferen.

“Je leert op een leukere manier en dan blijft de informatie beter hangen.” – Vi

Het Sint-Rita college in Kontich is een school met een sterke mondiale werking, die veel belangstelling hecht aan participatie. Djapo begeleidt er het vierde jaar rond fair trade, het thema van de MOVO-week. Er is die week ook een MOVO-dag, die helemaal door de leerlingen zelf in elkaar wordt gestoken.

In oktober kreeg de kerngroep van leerkrachten en leerlingen een coaching waarin ze mochten proeven van onze denkvaardigheden. Hoe kan je anders kijken naar een dag rond mondiale vorming? Hoe kan je creatief denken over een thema als fair trade? Hoe kan je anders denken? Verschillende werkvormen om te filosoferen, systeem- en creatief denken kwamen aan bod.

“Misschien kan je dan nieuwe oplossingen bedenken, waar nog niemand aan heeft gedacht.” – Nena

Daarna was het aan de leerlingen zelf: ze kozen en oefenden een aantal werkvormen en nodigden uit elke klas twee andere leerlingen uit. Die kregen de uitleg over hoe ze creatief kunnen denken, filosoferen en systeemdenken. Zij mogen op hun beurt hun klasgenoten anders laten denken om op die manier activiteiten te bedenken voor de MOVO-dag.

“Het biedt nieuwe perspectieven om een oplossing te vinden. Zo blijf je niet altijd in dezelfde cirkel draaien.” -Margaux

Er zijn veel mogelijkheden: een quiz, een kookworkshop, een wandeling, een film… Maar feit is dat ze er anders naar zullen kijken. 24 mei wordt vast een ‘andere’ dag daar in Kontich. En helemaal fair trade. Dat ook.