Moes: achtergrondinformatie

1. Waarom tuinieren?

De voorbije jaren is er veel interesse ontstaan in het kweken van je eigen groenten. Verschillende initiatieven willen mensen helpen die geen ervaring hebben met een moestuin, of er de plaats niet voor hebben. Denk maar aan boerderijen waar je zelf de opbrengst mag gaan plukken, samentuinen waar heel de buurt helpt bij het proces of daktuintjes die ervoor zorgen dat zelfs mensen in de stad in aanraking komen met een eigen moestuin. Deze beweging is geen tijdelijke hype: om klimaatverandering tegen te gaan moet iedereen op zoek gaan naar manieren om uitstoot te beperken. Een moestuin aanleggen is daarom een laagdrempelig en leuk idee. Bovendien is het bewezen dat tuinieren een positieve invloed heeft op de gezondheid van kinderen. Daarom springen ook scholen mee op de kar: meer en meer hoor je van scholen die een eigen moestuin aanleggen en hierbij de leerlingen zoveel mogelijk betrekken.

2. Waarom is de moestuin goed voor de aarde?

Zoveel mogelijk groenten en fruit zelf kweken (of lokaal kopen) heeft naast gezondheid nog allerlei voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld geen voedsel te kopen dat van ver komt en naar hier moet worden gebracht met het vliegtuig of de vrachtwagen. Al is het kopen van lokaal voedsel geen garantie op duurzaamheid, want om groenten in de winter in serres te kweken heb je ook veel energie nodig. Daarom is het belangrijk om ook seizoensgebonden proberen te leven: eten wat er op dat moment in de tuin groeit en bewaren wat je over hebt. Een ander voordeel bij het kweken van je eigen groenten is het uitsparen van afval. In de eerste plaats betekent dit dat je alle groenten zal opeten, ook de kromme en lelijke exemplaren. Je hebt ze immers zelf gekweekt! In de supermarkt gaat veel voedsel verloren omdat klanten erg selectief zijn. Daarnaast gebruik je ook geen plastic bij het kweken van je eigen voedsel, terwijl er in de winkel veel verpakkingen gebruikt worden. Tenslotte is er ook een financieel voordeel aan verbonden: wanneer je groenten en fruit in de winkel koopt, betaal je niet enkel voor de boer, maar ook voor het vervoer, het weggooien van de ongeschikte exemplaren, het personeel van de winkel, …
Bronnen:

http://www.ucdenver.edu/academics/colleges/ArchitecturePlanning/AboutCAP/ResearchCenters/CCCD/2012/publications/Documents/2006_afterschoolgardening.pdf
https://www.sustainabletable.org.au/Hungryforinfo/Whatyoucando/tabid/121/Default.aspx
http://www.lne.be/themas/milieu-en-gezondheid/gezondheidsaspecten-van-zelf-geteelde-voeding