Meneer Worm is in vorm: filosoferen met kleuters

filosoferen kleuters

Een heel speciale dag voor collega Wim, want hij mag mee naar school met dochter Mirte. Samen rijden ze naar de Blauwe klas van De Perenpit in Mortsel. En zoals je ziet, de fietskar is vol geladen. Ze hebben grootse plannen.

Deze school is een proeftuinschool van Djapo en juf Daniëlle stelt haar klas open voor een spannend experiment: filosoferen met kleuters. Ook Ann van Djapo komt mee experimenteren. Mirte en Wim worden welkom geheten door Gloob & Teo, die de fietskar vol compost en bloemen mee naar de speelplaats brengen.

filosoferen kleuters4
filosoferen kleuters3
filosoferen kleuters2

De klas krioelt van de kriebelbeestjes. Met het verhaal van mijnheer Worm wordt de hele kringloop de kleuters snel duidelijk. “Com-post!”, roepen alle kleuters in koor.

Ze krijgen een aantal opdrachten: gft-afval gaan zoeken, compost scheppen, een plakpuzzel maken en bloemen planten. Ze denken ook samen na over de vraag: ‘Wat is helpen?’

filosoferen kleuters 1
filosoferen kleuters5

Na dat filosoferen verzamelen de kleuters op de speelplaats. Die fleuren ze op met grote bloembakken. Daarin pronken de geplante bloemetjes. Experiment geslaagd. Dank jullie wel, Gloob, Teo en mijnheer Worm!!