Tips voor Plastic attack en Mei Plasticvrij in de klas

Een artikel in de praatronde over plasticvervuiling? Een vraag over plastic soep? Iemand van de kinderen die oproept tot een Plastic Attack of Mei Plasticvrij? Dit zijn enkele ideeën voor je klas:

1. Een hele reeks lessen rond Mei Plasticvrij, voor kleuter-, lager en secundair onderwijs. Er zijn telkens 3 lessen per doelgroep. Je kan de lessen apart doen of er een project van maken met de hele school.

2. Gloob & Teo en het zeemonster, een boek voor kleuters over Gloob & Teo en hun dagje aan zee. Ze vinden het heerlijk om op het strand te spelen en pootje te baden. Maar wat zit er daar in de zee? Een monster van plastic en afval! Lukt het Gloob & Teo om de vissen te helpen om van dit monster af te geraken?

THEMAB GRAAD 2.indd
3. Themabundel water: Wat een soep!, een themabundel water voor de tweede graad rond plastic soep. Samen met de kinderen onderzoek je verschillende deelthema’s rond watervervuiling. Jullie ontdekken en ervaren dat water vooral door plastic afval wordt vervuild. Jullie gaan op onderzoek in eigen omgeving én in die van kinderen wereldwijd. Zo maak je kennis met Jennifer uit Brazilië en de manier waarop zij iets tegen de watervervuiling doet.


4. Workshop Plastic Soep In het Vredeshuis in Gent kunnen kinderen van 6 tot 10 jaar naar de workshop Plastic Soep. Op vraag van de stad werkten wij samen met het Vredeshuis deze workshop uit. In een inspirerend Bengaals decor onderzoeken kinderen verschillende deelthema’s rond watervervuiling. Zo gaan ze met de klas op reis naar Bangladesh, waar ze visser Nadim ontmoeten.


5. DIY Boterhammenwrap, een alternatief voor de brooddoos, aluminiumfolie of plastic zakjes en in een mum van tijd gemaakt met katoen en bijenwas. Bovendien zeer hip!

6. Creatief denken, systeemdenken en filosoferen rond actualiteit

Waren de kinderen van je klas in de supermarkt getuige van een Plastic Attack, lazen ze erover in de krant of zagen ze een reportage over Mei Plasticvrij? Dan kan je ook altijd aan de slag met de suggesties op Wereldlesidee om actualiteit anders te bekijken. Je vindt er werkvormen op via creatief denken, systeemdenken of filosoferen aan de slag te gaan. Alvast een artikel dat je kan inspireren is het interview met de plasticduiker in ons magazine PUNT.