Eikebah! Modder!! Of toch niet…

Modder, het is zoveel meer dan een vuil mengsel van water en zand. Ga met je kleuters naar buiten en laat ze volop op ontdekking gaan met modder. Zo zorgen ze voor de aarde, zijn ze actief bezig in de natuur, ontdekken ze wat ze allemaal met modder kunnen doen en zullen ze zich ongelooflijk amuseren.

Uit onderzoek blijkt trouwens dat buitenspelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen stimuleert. In contact komen met buitenlucht, zand en dieren is ook goed voor je gezondheid. Toch spelen kinderen steeds minder buiten, terwijl er daar heel veel te leren en te ontdekken valt. Zet daarom het spelen in de natuur in de kijker tijdens enkele modder-activiteiten.

Wat kan je doen?

  • Haal de Picasso’s in de kleuters naar boven en ga schilderen met modderverf.
  • Tover je speelplaats om tot een modder-kuuroord: een voedende modderscrub kan wonderen doen, of stop je liever de voetjes in een modderbadje?
  • Laat het kriebelen onder de voetjes met een modder-blotevoetenpad. Je kan variëren met droge modder, hele natte modder, modder met takjes, steentjes of bladeren in…
  • Bak een heerlijke moddertaart.

Organiseer je eigen Modderdag

Hier vind je alles wat je nodig hebt om zelf een Modderdag voor jouw nieuwsgierige kleuters in elkaar te steken met een toffe poster, instructiefiches voor modder-activiteiten en Gloob en Teo’s Modderverhaal.

De internationale modderdag is op 29 juni, ideaal om het schooljaar af te sluiten met een echt modderfeest! Maar je kan zo’n dag het hele jaardoor organiseren.

Modderdag sluit aan bij thema’s als natuur, water… Je kan onderzoeken hoe kinderen wereldwijd modderdag houden of … Of organiseer een modderschoolfeest. Wedden dat ook ouders het heerlijk vinden?

Nog meer doen rond dit thema

Djapo is volop bezig met het ontwikkelen voor een traject rond Modderdag in de kleuterklas. Breng de modder tot bij je kleuters met onder andere kant en klaar lesmateriaal en koppel er thema’s zoals consuminderen, recycleren en verbondenheid met de natuur.
Meer nood aan een coaching in de klas? Dat kan ook! Contacteer ons.