Lief, liever, liefst: filosoferen met kleuters

Marleen Thieren is kleuterjuf in het VBS Lyceum Heilige Familie in Ieper. Samen met Gloob & Teo en met haar 25 kleuters filosofeerde ze over eerlijk zijn.

Verhalenboek en filosoferen

“Ik lees regelmatig iets voor uit Gloob & Teo’s verhalenboek. De kinderen vragen er zelf naar, ze vinden het altijd spannend om een nieuw verhaal te horen. Er zitten gemakkelijke en moeilijkere verhaaltjes tussen.”

“Onlangs heb ik de les ‘Lief, liever, liefst’ gegeven uit de Methode Filosoferen. Bij deze les hoorde het prentenboek
(h)eerlijke bananentaart. Ik introduceerde het verhaal met de handpoppen Gloob & Teo. Wat een fijne handpoppen en leuk om te weten dat ze fair trade gemaakt zijn in Sri Lanka. De kleuters zijn er gek op. Ze spelen heel graag in groepjes met de handpoppen.”

Grote betrokkenheid

“De kleuters waren onmiddellijk betrokken bij het verhaal. Ik liet ze ook figuren zoeken op de prenten, dat verhoogde de betrokkenheid. Soms was de tekst een beetje moeilijk en liet ik hen vertellen wat ze zagen. De kinderen waren heel erg geboeid door de figuren en zijn echt fan van Gloob & Teo. De kleuters vonden het wel een lang verhaal. Dat vertelden ze achteraf.”

 

Wat is eerlijk?

“Ik voerde met hen een filosofisch gesprek over ‘eerlijkheid’. Wat is eerlijk?

Dat deed ik niet op het einde maar toen ik in het boek bij de prent kwam waarop senor Paco de muntjes uitdeelt aan de werkers. Ik stelde de vraag of ze dit eerlijk vonden. “Nee”, riepen de kleuters. Ze vertelden dat ze het niet eerlijk vonden dat de werkers zo hard gewerkt hadden en niks kregen. Ik vroeg wat voor hen eerlijk was. Ze stelden voor om al het geld van Paco aan de werkers te geven en aan Paco niks. Ik vroeg of ze dat eerlijk vonden. Sommigen zeiden ja,  want als Paco niet werkt, krijgt hij niks: je krijgt muntjes als je werkt. Anderen zeiden: Paco krijgt een paar muntjes en de werkers krijgen een paar muntjes. De meningen waren verdeeld.

Uiteindelijk beslisten ze dat wie werkt, muntjes krijgt en wie niet werkt, krijgt niets. Dat was voor hen dan een eerlijke oplossing. Het was een interessant gesprek met de kleuters. Kleuters zijn een heel leuke doelgroep om mee te filosoferen maar het is belangrijk dat het niet te lang duurt. Ik zal dit met de Methode Filosoferen sneller doen met mijn kleuters.”

Bekijk ook:

Methode Filosoferen
(h)eerlijke bananentaart
Gloob & Teo’s verhalenboek
Alles van Gloob & Teo