6 tips om anders te kijken naar kerst en nieuwjaar

Er zijn heel veel manieren om rond kerst en nieuwjaar te werken in de klas. Al eens gedacht om deze thema’s op een andere manier te bekijken? Dan ga je filosoferen over cadeautjes, schenk je zeepjes van koffiegruis en brengen je kinderen op 1 januari een originele nieuwjaarsbrief.

Een paar lestips en klasactiviteiten om de feestdagen duurzaam in je school te brengen:

Ga met de kinderen eens filosoferen over cadeautjes. Na een pittig rondje filosoferen denken ze misschien wel heel anders over wat een ‘cadeau’ nu precies is. Want wat maakt een cadeau een geschenk? In deze les onderzoeken kinderen elkaars standpunt.

Organiseer je een kerstmarkt op school of in de klas? Ga dit jaar voor een duurzaam aangeklede kerstmarkt en cadeautjes van gerecycleerd materiaal. Wat dacht je van een kerstboom van boeken, rendieren van kurk of een tafeltje van lege wijndozen? Of maak kaarsjes van restjes kaarsvet, kerststerren van puzzelstukjes of takken en tover je oude fietsband om in een vaasje. Ontdek hier heel wat duurzame ideeën.

Nog meer originele geschenken: zeepjes van koffiegruis, een boterhammenwrap of een poppenstaander.

Op zoek naar een bijzondere nieuwjaarsbrief? Die hebben wij voor jou gemaakt. Of beter gezegd, we geven je een stappenplan waarmee je kinderen op 1 januari op een originele manier hun wensen brengen. Download hier.

Nieuwjaar is de tijd van goede voornemens. Goede voornemens met Gloob & Teo is een klasactiviteit voor kleuters. Zij bedenken waarin zij goed willen worden.

Hoe bedenk je goede voornemens waarvoor je bewust kiest, die duurzaam zijn en die je ook nog eens lang kan volhouden? Dat kan met In de Roos, een werkvorm om goede ideeën te bedenken.