Lessen rond verkiezingen

Wil je in je klas werken rond het thema verkiezingen, kiezen, beslissen? Dan hebben we een aantal interessante lessen en invalshoeken voor jou.

Wat doen die borden met grote foto’s langs de weg? Waarom maken politici ruzie in radio en tv-programma’s? Of is dat gewoon discussiëren? Kan ik zelf mee beslissen over wat burgemeesters en ministers doen? Stijgt de verkiezingskoorts ook in jouw klas?

Ga op onderzoek in je gemeente

De gemeente is het politieke niveau dat het dichtst bij kinderen staat. Naar aanleiding van de verkiezingen kan je kinderen hun stem laten horen. Is jouw gemeente kindvriendelijk? Wordt er goed voor de aarde en voor de mensen gezorgd? Is er voldoende plaats om te spelen, om elkaar te leren kennen? Kan je er op een fijne manier samenleven?

Een lesbrief met werkvormen en tips om te onderzoeken hoe kindvriendelijk jouw gemeente is. We maakten dit naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen, maar je kan ze ook nu gebruiken om kinderen te betrekken bij het beleid. Bekijk hier.

Filosoferen rond de verkiezingen

Hebben je leerlingen vragen bij wat verkiezingen eigenlijk zijn? Je kan er dieper over nadenken door met hen te filosoferen. Je vertrekt vanuit deze filosofische vragen.

Graad 1: Mag iemand de baas over iemand anders zijn?
Graad 2: Mag iedereen altijd alles zeggen?
Graad 3: Wat is kiezen?

Lesmateriaal
Doelstellingen en eindtermen
Achtergrondinformatie
Links

Iedereen een stem

In deze les beslis jij als leerkracht iets waar de meeste leerlingen het niet mee eens zijn. Samen zoeken jullie naar een oplossing, de leerlingen krijgen inspraak. Een les rond kiezen/verkiezingen voor de eerste graad. Bekijk hier.

Ben jij in de stemming?

In deze les bezoeken leerlingen enkele landen en bekijken ze wat de kiezers en kandidaten hier meemaken. Na de opdrachten kunnen ze beschrijven wat ‘vrije verkiezingen’ zijn. Leerlingen kruipen in de huid van politici en bedenken hoe ze bepaalde thema’s in hun gemeente kunnen verbeteren. Bekijk hier.

Bekijk ook:

Meer downloadbare lessen en klasactiviteiten
Ons aanbod voor het basisonderwijs
Wie we zijn en wat we doen