Lessen rond zwerfafval

Een toren gemaakt met lege blikjes, gevonden langs de kant van de weg. Het zou een kunstwerk kunnen zijn. Of een verzameling zwerfafval. Of een kunstwerk van zwerfafval.

Samuel Smid (9) maakte een slinger van zwerfvuil met afval dat mensen op straat hadden gegooid. In een mum van tijd vond hij genoeg materiaal voor een toren van zes (6!) meter hoog! Enkel blikjes; de plastic flesjes en ander zwerfafval hield hij apart.

De actie van Samuel vormt de basis van een nieuwe les rond zwerfvuil voor de derde graad. Met de eerste en tweede graad trekken we naar de gemeente Doornakkelspaan.

Een kettingreactie voor het vijfde en zesde leerjaar

Zou zwerfafval een kettingreactie veroorzaken? Samuel maakt er alvast een ketting-actie van! Wanneer is afval eigenlijk zwerfafval? Neem samen met je klas verschillende soorten afval onder de loep en ontdek de kenmerken van zwerfvuil. Trek samen op een spreekwoordelijke bergtocht en bedenk ideeën voor een wereld zonder zwerfvuil.

‘Afval in de lift’ is een les rond zwerfvuil voor de derde graad.

De afvalberg van Doornakkelspaan

In het dorp Doornakkelspaan gooien de inwoners al eens een blikje of papiertje op de grond. Al gauw ontstaat uit deze berg afval een heuse afvalberg. Loep maakt zich zorgen. Wat is er hier aan de hand? Duik met je kinderen in het verhaal en de illustraties van Hans Boeykens en onderzoek wat je kan doen om deze berg afval te vermijden.

‘Afval onder de loep’ is een les rond zwerfvuil voor de eerste graad.

Ideeën bedenken voor een wereld zonder zwerfvuil

Wanneer is afval eigenlijk zwerfafval? Neem samen met je klas verschillende soorten afval onder de loep en ontdek de kenmerken van zwerfvuil. Trek vervolgens samen op een spreekwoordelijke bergtocht en bedenk ideeën voor een wereld zonder zwerfvuil.

‘De berg van Doornakkelspaan’ is een les rond zwerfvuil voor de tweede graad.

Alle lessen op een rijtje

voor de eerste graad: ‘Afval onder de loep’
voor de tweede graad: ‘De berg van Doornakkelspaan’
voor de derde graad:‘Afval in de lift’

Ben je leerkracht in het kleuteronderwijs en wil je rond dit thema werken? Je vindt zeker inspiratie tussen de klasactiviteiten van Gloob & Teo.