
Het verschil tussen zuivere en onzuivere lucht
Een wereldkaart, een atlas of wereldbol heb ik altijd al het meest leerzame voorwerp gevonden dat er bestaat. Zelf stond er vroeger een wereldbol langs mijn bed waar ik uren naar kon kijken. Nu puilt mijn boekenkast uit met atlassen en boeken met foto’s van onze mooie wereld!
Voor mij mag er dus zeker een grote wereldkaart in elke klas hangen. Want alles wat we leren en doen heeft met onze wereld te maken. Er is er maar 1 dus we moeten er zorg voor dragen.


Ik ben dan ook heel blij met de Blinde Wereldkaart. Vorige week testte ik met m’n kleuters de werkvorm “Wolken Verjagen”.
De wereldkaart wordt met de post verstuurd. Op de website vond ik meer informatie hierover en hoe je dit kan toepassen in je klas met bijhorende ‘lesjes’.
Ik vind het super dat je dit via de website kan bekijken, downloaden en afprinten. Maar misschien zou het nog handiger zijn moest het materiaal ook mee met de post gestuurd kunnen worden.
Ik moest wel nog wat voorbereiden voordat ik aan de les kon beginnen:
Op het internet op zoek gegaan naar foto’s van plaatsen met zuivere lucht en ongezonde lucht. VB: foto van een fabriek met schoorstenen, foto van veel auto’s die in de file staan, foto van koeien, foto van de zee, foto van bossen, foto van een sigaret, … .
Deze kleurenfoto’s zijn ideaal om een visueel beeld te krijgen over datgene wat je bedoelt tijdens de activiteit. Misschien kan dit in de toekomst ook downloadbaar zijn via de site?
En dan konden we beginnen. De start was een beetje moeilijk, een algemene inleiding over uitlaatgassen en zuivere lucht deed dan ook wonderen: de kleuters konden zo al in een bepaalde richting mee denken. Ze deden enthousiast mee omdat ze er actief werden bij betrokken. Meedenken, foto’s zoeken en bekijken, kaartjes in de lucht steken, aanwijzen waar ze denken dat de lucht nog zuiver is in de wereld,…


Voelen, ontdekken, wijzen,.
Het lijkt misschien nogal “ver van m’n bed” voor kleuters, maar zeker die van het derde kleuterklasje wisten heel goed waar het over ging. Als leerkracht moet je wel zelf voldoende input geven om er voor de zorgen dat de activiteit wat meer diepgang krijgt. De wereldkaart op zich is nog een beetje moeilijk maar ik ben er zeker van dat er een aantal zijn die ’s avonds thuis hebben verteld wat ze die dag allemaal over de wereld hadden geleerd.
Achteraf stond ik er van versteld dat de kleuters zelf kunnen vertellen en begrijpen dat sigarettenrook en uitlaatgassen van auto’s ongezond zijn. Sommige kleuters weten ook echt veel over dit onderwerp en vertellen makkelijk over zuivere en onzuivere lucht. Zelf vond ik de activiteit ook leuk omdat je op deze manier over dit soort onderwerpen kan praten in de klas, anders komen die bijna nooit aan bod. In de toekomst ga ik wel proberen om de klasgroep op te delen in kleinere groepjes, zo is iedereen meer betrokken bij de activiteit.