Kinderrechten: wandeling in Gent

Samen met het Vredeshuis en de Stad Gent werkte Djapo een interactieve kinderrechtenwandeling door de stad Gent uit. De wandeling loodst je langs bekende en verrassende plekken in Gent en maakt de kinderrechten concreet en bespreekbaar voor de kinderen en jongeren uit jouw klas.

Prikkelende vragen en activerende werkvormen

Aan de hand van prikkelende vragen en activerende opdrachten worden je leerlingen zich bewust van hun rechten én die van leeftijdsgenoten wereldwijd. Bij elke halte nemen de leerlingen de tijd om kennis te maken met een of meerdere kinderrechten. De begeleider zet de leerlingen aan het denken of nodigt hen uit om met elkaar in dialoog te gaan, een kinderrecht kritisch te onderzoeken of ideeën te bedenken. Deze wandeling zet dus niet enkel de benen maar ook het brein in beweging.

Lespakket

Wil je de kinderrechtenwandeling samen met je leerlingen voorbereiden of wil je nadien samen terugblikken en wat dieper ingaan op een aantal kinderrechten? Bij je inschrijving ontvang je het bijhorend lespakket bestaande uit 2 lessen, zowel voor lager als voor secundair onderwijs. Beide lessen – voorbereiding en naverwerking – zijn modulair opgebouwd d.w.z. dat je zelf blokjes van 20 à 25 minuten kan kiezen en uitvoeren met je leerlingen.

Reservering en praktische informatie

Doelgroep: 3de graad lager onderwijs (ook BuBaO) en 1ste graad middelbaar onderwijs (ASO, BSO, TSO, BuSO)
Waar: Vertrek aan het Kinderrechtenplein (Lievekaai in Gent)
Duur: 120 minuten
Prijs: Gratis
Aantal deelnemers: Onbeperkt (1 begeleider per 20 deelnemers)

Lesmaterialen

De links naar tekeningen, werkbladen en ander didactisch materiaal bij het lespakket:

De eindtermen lager en secundair staan in het lespakket vermeld. De leerplandoelen lager onderwijs lees je hier.

Audiovisueel materiaal

Op het Archief van het Onderwijs vind je aan de hand van de zoekterm ‘kinderrechten’ interessante filmpjes met duiding over de kinderrechten algemeen maar ook reportages met cases over kinderrechten hier en wereldwijd.

Suggesties voor verhalen over kinderrechten mondiaal:

Krijg je de video hierboven niet te zien? Dan heb je de cookies niet of slechts gedeeltelijk aanvaard. Accepteer alle cookies om de video toch te bekijken. statistics, marketing

Extra informatie en inspiratie

Djapo maakte deze wandeling in opdracht van Vredeshuis Gent, met dank aan Unicef, Plan International en Kiyo.