Ga verder naar de inhoud

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Vrijheid om te experimenteren

Met ‘Ik zie wat jij niet ziet’ kies je voor een duurzame impact bij je leerlingen. Het belangrijkste doel is niet om een leuke actie te organiseren rond afval op school, maar om je leerlingen te stimuleren om zelf na te denken over en bewuste keuzes te maken voor een duurzaam beheer van verpakkingsafval.

Daarom staat het leerproces centraal in het lessenpakket. Tijdens dat leerproces onderzoeken de leerlingen het onderwerp ‘afval’ en formuleren ze een uitdaging waar ze rond willen werken. Ze worden ook gestimuleerd om zelf acties te bedenken, voor te bereiden en uit te voeren. Maar het allerbelangrijkste is dat ze bij elke stap van het leerproces de ruimte krijgen om te experimenteren en verantwoordelijkheid op te nemen. Want participatie is essentieel voor betrokkenheid. Door zelf een impactvolle actie te bedenken voor een echt probleem en die actie uit te voeren, ervaren de leerlingen dat ze verandering en vernieuwing teweeg kunnen brengen. Ze ontdekken dat ze een positief verschil kunnen maken in hun omgeving.

“De lessen zijn projectmatig opgebouwd: van prikkel tot reflectie. Zo verhoog je de betrokkenheid van de jongeren.”

Emeliek Garriau
leerkracht GO! Atheneum Erasmus De Pinte

Projectontwerper als gids

‘Ik zie wat jij niet ziet’ volgt de vijf stappen van Djapo’s projectontwerper. Die is zo opgebouwd dat je leerlingen prikkelt om rond het thema aan de slag te gaan én hun geloof in hun eigen impact doet groeien. Voor elke stap vind je in het lessenpakket stimulerende werkvormen en lesideeën.

1. Prikkel – Aan de hand van een activiteit breng je het onderwerp binnen en stimuleer je je leerlingen om aan de slag te gaan rond afvaluitdagingen op school of in de schoolomgeving.

2. Onderzoeken – Je leerlingen verkennen de verschillende facetten van het thema.

3. Ideeën voor actie – Tijdens brainstormsessies bedenken je leerlingen ideeën voor acties om afvaluitdagingen aan te pakken.

4. Actie – Je leerlingen bereiden hun actie voor en voeren ze uit.

5. Reflectie – Je leerlingen reflecteren over de doeltreffendheid van hun actie en het proces dat ze samen doorliepen.

Meer info over de vijf stappen van de projectontwerper vind je in het achtergronddossier bij ‘Ik zie wat jij niet ziet’. Dat vind je terug als je de materialen downloadt.

Actiegericht werken uitproberen?

Surf naar www.fostplus.be/ikzie en ontdek de lesmaterialen voor 1ste, 2de en 3de graad secundair onderwijs. Sta je voor een OKAN-klas of werk je in het BuSO? Dan kan je aan de slag met de lesmaterialen op maat van je doelgroep. Op de projectsite vind je ook tutorials en webinars die je doorheen het lesmateriaal gidsen.

Veel succes!

Gepubliceerd op 28 mei 2024

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

De Vuurtoren integreert de SDG's in lopende schoolprojecten

In de praktijk
24 mei 2024

Wat als we via de SDG’s maatschappelijke onderwerpen meer op de voorgrond plaatsen op school? Dat was de vraag waar buitengewone basisschool De Vuurtoren uit Knokke-Heist in het schooljaar 2023-2024 mee aan de slag ging. Ontdek hoe ze dat aanpakten en welke rol Djapo daarin speelde!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief