Ga verder naar de inhoud

Kleuter en lager

Week van het water (22 - 31 maart)

Hoe worden T-shirts gemaakt? Welk zeemonster ontmoeten Gloob en Teo? En waar komen oorstokpaardjes vandaan? Je ontdekt het in onze lessen en verhalen over het thema 'water'.

Maand van de Filosofie (april)

In een tijdperk van beeld en haast zet filosoferen de klok stil. Samen met kinderen kan je van gedachten wisselen en elkaar inspireren, zodat ze ervaren wat voor hen telt en welke betekenis de dingen rondom hen hebben. Wil je samen filosoferen over actuele thema's? Test deze werkvormen uit in de klas.

Dag van de Aarde (22 april)

Tijdens de Dag van de Aarde denken we na over de invloed van ons koopgedrag op de gezondheid van Moeder Aarde. Zet je leerlingen aan het denken met onze lessen en wie weet prikkel je hen wel om bewuster te consumeren of 'consuminderen'.

Mei Plasticvrij

Minder plastic op school, minder plastic op straat? Yes, we can! Ga aan de slag met onze lessen en bedenk samen met je leerlingen ideeën om de strijd aan te gaan met de plastic afvalberg.

Week van de bij (26 mei - 2 juni)

Het zoemt van de bedrijvigheid tijdens de Week van de Bij! Ben jij nog op zoek naar bij-zondere activiteiten voor in de kleuterklas of lagere school? Laat je inspireren door onze lesmaterialen!

Verkiezingen

Op 9 juni 2024 trekken we naar de stembus voor de Europese, federale en regionale verkiezingen. Wil je het momentum aangrijpen om te praten over democratie en wat je stem waard is? Ga aan de slag met het lesmateriaal van 't Is aan u, waaraan ook Djapo meewerkte.

Secundair

Dag van de Aarde (22 april)

Prikkel je leerlingen om een nieuw verhaal te schrijven met afval. Of ontdek samen waarom je kapotte smartphones beter kan herstellen dan vervangen. Ideeën genoeg om de Dag van de Aarde eer aan te doen!

Maand van de Filosofie (april)

Hoe leer je je leerlingen dat het belangrijk kan zijn om hun initieel standpunt over een thema te durven loslaten? Met deze werkvorm verkennen ze nieuwe denkpistes en ontdekken ze dat meningen kunnen evolueren doorheen de tijd.

Mei Plasticvrij

Duik met je leerlingen in de wereld van de plasticsoep en de prikkel hen om zelf oplossingen te bedenken.

Verkiezingen

De stemplicht voor 16- en 17-jarigen tijdens de Europese verkiezingen, de politieke aandacht voor het onderwijs (en dus ook kinderen en jongeren) ... Redenen zat om in de klas in gesprek te gaan over democratie en wat je stem waard is! Djapo verzamelde enkele lesideeën van 't Is aan u, de verkiezingscampagne van de Ambrassade waaraan ook Djapo meewerkt.

Gepubliceerd op 14 maart 2024

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief