Ga verder naar de inhoud

Wat is creatief denken?

Creatief denken is andere ideeën bedenken dan je gewoonlijk zou doen. Het is afwijken van de bewandelde paden in je hersenen, waardoor je plots een nieuw verband tussen twee elementen of contexten ziet die je daarvoor nog niet zag. Creatieve denktechnieken kunnen je daarbij helpen.

De voordelen van creatief denken?

  • Goede creatieve denkers ondervinden veel plezier in het nadenken.
  • Door de denkinstrumenten te gebruiken wordt het denken een spel waarin de resultaten van je eigen denkwerk jezelf verrassen.
  • Ervaring wijst uit dat leerlingen die in de standaardvakken minder goed scoren, soms erg goede creatieve denkers zijn. Creatief denken kan dus ook een manier zijn om het potentieel van je leerlingen te prikkelen.

Graag aan de slag met creatief denken?

Iedereen aan hetzelfde zeel

Ga samen met je collega's kleuter- of lager onderwijs aan de slag met het schoolpakket Creatief denken. Zo hebben jullie alles in huis voor een vlotte start: lessen, werkvormen, voorleesboeken en de kijkplaat 'Klimaatpraat'.

“Educatie voor Duurzame Ontwikkeling heeft vooral impact op het klimaat dat je op school of in de klas creëert. Je hoeft niet per se extra onderwerpen aan te reiken. Je kan ook inzetten op denkvaardigheden en zo je leerlingen eigenaarschap geven over hun leren”

Wendy Blanckaert
leerkracht en medewerker training, coaching en advies bij Djapo
Gepubliceerd op 15 februari 2023

Meer inspiratie en nieuws van Djapo

“Blijven communiceren, continu naar connectie zoeken: dat neem ik mee naar mijn team!”

Interview
6 juni 2024

In 2024 nemen 11 Vlaamse leerkrachten, zorgcoördinatoren en schooldirecteurs deel aan het Europese LIFE-project. Ze gaan op zoek naar de zin van hun persoonlijke en professionele leven en buigen zich over belangrijke levensvragen. Ze lezen daarvoor inspirerende teksten, duiken samen in diepgravende gesprekken en geven op creatieve wijze uiting aan hun inzichten. Maar wat doet zo’n traject met een mens? En heeft LIFE ook impact op hoe je in je job staat? We vroegen het aan Leen Langenbick, directeur van Kunstacademie Torhout.

Waarom actiegericht werken rond afval?

Woordje uitleg
28 mei 2024

Als je in het secundair onderwijs aan de slag wil gaan rond het thema ‘afval’, dan kan je kiezen voor het lessenpakket ‘Ik zie wat jij niet ziet’ van Fost Plus en Djapo. Met dat pakket stimuleer je jongeren om actiegericht aan de slag te gaan rond huishoudelijk verpakkingsafval. Maar wat is precies de grote meerwaarde van actiegericht werken? Een woordje uitleg.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's. 

Inschrijven op de nieuwsbrief