In de roos

Je wil een schoolfeest organiseren of de speelplaats herinrichten. Of je wil samen met je kinderen onderzoeken wat de beste oplossing is voor het zwerfvuil in je straat.

Je hebt wel vage ideeën en criteria die jij belangrijk vindt, maar hoe kom je tot een idee dat helemaal voldoet aan die criteria? Een idee dat helemaal een schot in de roos is?

Maak je denken zichtbaar

In de Roos is een visueel denkinstrument dat je denken zichtbaar maakt.

Het biedt een structuur waarmee je stimuleert dat je criteria onderzoekt en aftoetst op je ideeën. Samen met anderen gericht nadenken en tot keuzes komen was nog nooit zo makkelijk.

In de Roos laat je:

  • een denkvraag formuleren
  • een doel verwoorden
  • criteria bedenken
  • criteria selecteren
  • ideeën bedenken
  • ideeën aftoetsen aan criteria
  • het eindresultaat en denkproces evalueren
  • verbeteringen aanbrengen

Wil je dit zelf proberen in de klas?

Je dat dit makkelijk zelf doen in je klas. We leggen het stap voor stap uit.

Voorbeeld: Duurzaam ontspannen in eigen streek

Wil je ontspannen in eigen streek? Bepaal volgens je eigen criteria op welke manieren je echt kan ontspannen. Dit filmpje is een voorbeeld, het kiezen van criteria is uiteraard heel persoonlijk. Je definieert voor jezelf goede criteria op de vraag “Wat vind jij zelf ontspannend?” en komt zo tot interessante ideeën.

Voorbeeld: Mei Plasticvrij

Welke ideeën kan jij bedenken rond Mei Plasticvrij? Haalbare acties die je zelf kan doen? Volg het denkproces van collega Sien. Welke ideeën zou jij uitvoeren?

Voorbeeld: Hoe lok je vogels naar je tuin?

Hoe krijg je meer vogels naar je tuin op een manier die niet te veel tijd vraagt, niet te technisch is en liefst zo natuurlijk mogelijk. In dit filmpje volg je het denkproces op die vraag en krijg je heel wat ideeën.

Voorbeeld: Goede voornemens

Wat wens jij de wereld in 2020? En wat wordt het voor jezelf en je omgeving? Heb jij goede voornemens of wil je er in je klas werk van maken? Of zoek je een interessant gespreksonderwerp voor straks aan de feesttafel? Hier zie je een denkproces bij de vraag: Welk duurzaam voornemen kan ik volhouden?

Voorbeeld: Halloween

Praktisch haalbaar, leerrijk en afvalvrij. Dat waren de criteria voor het organiseren van een evenement met Halloween. Volg het denkproces van Sara:

Bekijk ook:

Nog meer over goede voornemens
Meer over denkonderwijs
Meer lestips rond Halloween
Meer over Djapo