Ga verder naar de inhoud

Vaar mee door onze geschiedenis

Djapo is een pioniersschip. Altijd onderweg, van in het prille begin. Al sinds onze start in 1968 zetten we in op kinderen, jongeren en maatschappelijke vernieuwing. Maar af en toe wijzigt ons schip van koers. Omdat de samenleving evolueert, bijvoorbeeld. Of omdat onze expertise groeit en we onderweg nieuwe inzichten oppikken.

Benieuwd naar onze afgelegde route? Klim even mee aan boord van ons schip.

1968

Erik de Clerck richt de vzw Alfa op. Alfa is een denktank en actiegroep die inzet op meer bewustzijn rond onrechtvaardige situaties in de wereld. De Clercq trekt vooral progressieve jongeren aan uit de Tijlstam van de scouts, de studentenclub Torenhout en het DAC (Democratisch Actiecomité).

Jaren '70

De Vlaamse Overheid erkent Alfa als ‘Jongerencentrum voor maatschappij-vernieuwing' (JOCEMA)

1973

Uit Alfa ontspruit de Wereldwinkel in Turnhout.

Jaren '90

Alfa begint educatieve materialen aan te maken en workshops te begeleiden. In samenwerking met Focus op het Zuiden (later Open Doek) stampt ze ook de scholenwerking van dat gelijknamige filmfestival mee uit de grond.

1993

Er komen middelen vrij voor ontwikkelingseducatie. ABOS (vandaag Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp) erkent Alfa als regionaal educatief centrum.

1997

Alfa wordt erkend als ngo voor ontwikkelingssamenwerking.

2000

Alfa start een nauwe samenwerking met Cemuvo-jongeren in Alken en Horizon Educatief in Oostende.

2003

Alfa start met de uitrol van vijfjarenprogramma’s met de steun van Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp.

2008

Alfa fusioneert met de scholenwerking van Esmeraldas in Gent en de Cemuvo-jongeren in Alken. Samen kiezen ze ervoor om vanaf dan onder de naam Djapo verder te gaan. Djapo betekent in de West-Afrikaanse taal Wolof ‘hand in hand er tegenaan’ of – vrijer vertaald – ‘samenwerken’. Er komen drie provinciale steunpunten in Alken, Turnhout en Gent, en een nationaal secretariaat in Leuven.

2010

Djapo fusioneert met de Wereldwerkplaats en verhuist naar de Ortolanenstraat in Kessel-Lo, waar de Wereldwerkplaats al gevestigd was. 

2014

De provinciale steunpunten vallen weg, maar behoudt een sterke regionale werking. De naam Djapo dragen we met trots voort. Ze verwijst naar de mondiale impact van maatschappelijke keuzes die wij hier maken, en onze solidaire daadkracht.

2023

Djapo is vandaag een erkende ngo en lid van de ngo-federatie en van 11.11.11. Kinderen en jongeren staan nog steeds centraal in onze organisatie. Ons engagement om, samen met het onderwijs en de sector van de ontwikkelingssamenwerking, voorop te lopen en maatschappelijke uitdagingen aan te pakken is groter dan ooit tevoren. Pionieren voor een meer rechtvaardige maatschappij: het zit diep in ons dna verankerd.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van nieuw lesmateriaal, vormingen en projecten en laat je inspireren door de verhalen van collega's.