Genkse jeugd gaat aan de slag met de SDG’s

De speelplein- en welzijnswerkingen en jeugdverenigingen in Gent gaan in de zomer van 20202 aan de slag met de SDG-uitdagingen van de Verenigde Naties. Djapo ontwikkelde, samen met de stad, de brochure ‘Samen naar 2030’. Door middel van 17 uitdagingen komen Genkse kinderen op een laagdrempelige en toegankelijke manier in aanraking met de duurzame werelddoelstellingen.

De SDG’s (Sustainable Development Goals’) van de Verenigde Naties hebben als ultieme doel om onze planeet een gezondere en betere plek te maken voor alle mensen, en dit tegen 2030. Om deze doelen te bereiken moet iedereen, jong en oud, een steentje bijdragen.

“Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze ook een steentje kunnen bijdragen aan een betere wereld. Daarom willen wij hen aan de hand van deze brochure op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de werelddoelen én hen laten nadenken over oplossingen.”

Schepen voor Talentontwikkeling, Samenleven en Cultuur Anniek Nagels

SDG- uitdagingen per thema

In de brochure staan tal van kant-en-klare acties en spelletjes, gebundeld in een uitdaging per thema. De uitdagingen zetten kinderen aan het denken om een steentje bij te dragen aan een betere wereld. Verenigingen kiezen zelf welke en hoeveel uitdagingen ze aangaan.

“Voorbeelden van uitdagingen zijn: beweeg je fit, maak je eigen boekenruilkast, organiseer je eigen speelgoedruilbeurs, een uitvinderslab en tal van anderen. Elke vereniging die er drie uitvoert, ontvangt als beloning een waardebon van de Wereldwinkel.”

Schepen voor Talentontwikkeling, Samenleven en Cultuur Anniek Nagels

Alternatief voor ‘Blik op de wereld’

Jaarlijks organiseert stad Genk in samenwerking met de Noord-Zuidraad ‘Blik op de wereld’, een project waarin klassen gedurende één dag aan de slag gaan met een mondiaal thema. Dat project werd dit jaar stilgelegd omwille van de coronamaatregelen. ‘Samen naar 2030’ werd als alternatief pakket uitgewerkt, in samenwerking met Djapo.