Een fijn leven in een gezonde gemeente

Is jouw gemeente kindvriendelijk? Wordt er goed voor de aarde en voor de mensen gezorgd? Is er voldoende plaats om te spelen, om elkaar te leren kennen? Kan je er op een fijne manier samenleven?

Vragen die aan bod kunnen komen tijdens de kindergemeenteraad of in de scholen van je gemeente.

Djapo maakte een lesbrief om werk te maken van het recht op een fijn leven in een gezonde gemeente, waarin mensen zorgen voor de aarde en voor elkaar. Het is een ideaal vertrekpunt om samen met kinderen te onderzoeken hoe kindvriendelijk je gemeente is.

Ben je ambtenaar, schepen, burgemeester en zoek je inspiratie?

Djapo nodigt je uit om het recht op een fijn leven op een gezonde planeet ter harte te nemen. We schreven een charter en memorandum met inspiratie voor het gemeentelijk beleid.

Zoek je ideeën en inspiratie om werk te maken van het recht op een fijn leven in een gezonde gemeente? Download en lees het memorandum.

Wil je meer doen rond participatie, kinderrechten, SDG’s, duurzaamheidsthema’s? Nodig ons uit voor een gesprek en we bekijken graag wat Djapo in/voor jouw gemeente kan betekenen.

Laat kinderen mee nadenken

Wil je al onderzoeken wat er nog ontbreekt en waar het beter kan? Laat kinderen in je gemeente op school, tijdens de kindergemeenteraad, tijdens een evenement… mee nadenken over hun toekomst. Djapo maakte een lesbrief voor de tweede en derde graad lager onderwijs.

Kinderen onderzoeken daarbij wat er nodig is voor een fijn leven in een gezonde gemeente. Ze gaan op zoek naar fijne plekken in hun gemeente en pluizen uit met welke kinderrechten er al rekening wordt gehouden en waar het nog beter kan. Ze bedenken acties om de gemeente duurzaam te maken en zoeken uit hoe ze politici kunnen benaderen en overtuigen van het belang van een fijn leven in een gezonde gemeente.

Bekijk ook:

Ons aanbod voor steden en gemeenten
Wil je laten zien dat jij werk maakt van een fijn leven in een gezonde gemeente? Download, print en onderteken het charter Djapo en hang het op een zichtbare plaats