Filosoferen met Gloob en Teo in Kortenberg

‘Hoe gaan we zuiniger om met water?’ Je kan er in je klas of school over praten, maar ook op andere plekken kan je werken aan een duurzamere wereld. Zo organiseerde de bibliotheek van Kortenberg ‘Zuinig met water’, een activiteit voor kinderen die mee willen nadenken over een gezondere planeet.

In de wolken is een verhaal van Gloob & Teo. Collega Sanne vertelde het verhaal in de bibliotheek van Kortenberg en ging daarna met de kinderen filosoferen.

Want Teo vroeg zich af hoe je het water eerlijk kan verdelen? Wilden de kinderen hier samen over nadenken? ‘Eerlijk verdelen betekent dat iedereen evenveel krijgt.’ Dat vonden de kinderen in het begin van het gesprek. Dus verdeelden ze het water in de kommetjes: elk personage kreeg evenveel.

Later kwamen ze er op dat niet iedereen evenveel water nodig heeft. Dus als iemand nog iets over heeft en een ander heeft niet genoeg kan dit gedeeld worden. Maar toch blijft iedereen recht hebben op evenveel. Je kan je water ook opsparen voor later door het op te vangen in een ton of een fles.

Op het einde van het gesprek kwam waterverspilling ter sprake: sommige mensen gebruiken veel meer water dan nodig is. Toch blijven ook deze mensen recht hebben op evenveel water als alle anderen. 

Gloob & Teo keerden tevreden naar huis, want ze hadden samen met kinderen weer eens fijn nagedacht over een interessant thema. Ja, filosoferen, dat doen ze graag!