Extreem gedacht

De werkvormen die Djapo ontwikkelt zijn laagdrempelige tools om concreet aan vaardigheden als systeemdenken, creatief denken en filosoferen te werken. De werkvormen kunnen toegepast worden op verschillende duurzaamheidsvraagstukken. Wij hebben ze toegepast op een actueel nieuwsfeit.

Extreem gedacht

Werkvorm = Extreem Gedacht
Nieuwsfeit= Tom Waes maakt Vlaamse reizen Waes

De coronacrisis verplicht Tom Waes om de komende editie van zijn programma ‘Reizen Waes’ in Vlaanderen te laten doorgaan. “Eigenlijk wil ik dit al jaren eens doen: een Reizen Waes-reeks maken dicht bij huis”, vertelt Tom. “Ik vraag me al lang af wat ik allemaal zou ontdekken als ik in Vlaanderen op dezelfde manier op avontuur zou trekken zoals ik dat anders doe.”

De kans dat ook wij deze zomervakantie in België moeten doorbrengen is groot. Maar is dat erg? Wat zijn de voor- en nadelen hiervan? En hoe kunnen we aan de meest vervelende nadelen toch nog een positieve draai geven? Met Extreem gedacht, een werkvorm creatief denken, stimuleer je leerlingen om onderzoekend te denken. Ze verruimen hun blik op een onderwerp door vanuit een extreme oplossing te vertrekken en naar alternatieven op zoek te gaan.

Zelf proberen?

Hoe je deze werkvorm kan toepassen op een thema als Mei Plasticvrij, lees je in ons magazine Punt #5, op p.18-19. Daar wordt de werkvorm ‘Extreem gedacht’ toegepast op het thema plastic soep/plastic zwerfafval in zeeën en oceanen. Deze werkvorm is een onderdeel van het lesmateriaal rond plastic afval en microplastics dat Djapo ontwikkelde in het kader van Mei Plasticvrij.

Bekijk ook:

Ons aanbod voor het secundair onderwijs
Meer over Djapo