Extra informatie webinar

Fijn dat je hebt gekeken naar het webinar ‘Duurzaamheid in je klasthema’s. Tips voor de kleuterklas’. Hier kan je alvast de presentatie downloaden en vind je de links naar het lesmateriaal. We zetten hier binnenkort ook nog een aantal antwoorden op jullie vragen.

Maak kennis met Gloob en Teo

Werkvormen en lesmateriaal

Het lesmateriaal en de werkvormen die tijdens het webinar aan bod kwamen:

Wie zijn Gloob en Teo?
Pictogrammen Gloob & Teo
Activiteit ‘Herstellen met Sinterklaas’
Activiteit ‘Zwerfafval / plastic’
Werkvorm ‘Hoepel In’
Werken rond recht op eigen mening
Handpoppen Gloob & Teo

Alles van Gloob en Teo is hier gebundeld en meer downloadbaar lesmateriaal vind je op Wereldlesidee.

Een paar vragen

Hoe kan je werken rond papierverspilling in de kleuterklas?
Je kan als leerkracht zeggen wat de kleuters moeten doen: kladpapier gebruiken, beide zijden van een blad papier gebruiken, een klein blaadje voor een kleine tekening … Op die manier toon je wel voorbeeldgedrag maar zijn je kleuters zich niet bewust van het ‘waarom’ van hun handeling.

Die bewustwording vergroot je door je kleuters te betrekken in je denkproces en hen zelf ook tot nadenken stimuleren. Zo kan je bijvoorbeeld de link leggen tussen papier en bomen. ‘Waar wordt papier van gemaakt?’ Om papier te maken, hebben we bomen nodig. Dus hoe minder papier we gebruiken, hoe minder bomen we nodig hebben. Hoe minder bomen, hoe minder dieren of speelruimte…

Van hieruit kan je samen nadenken welk papier je kan hergebruiken. Of je laat de kleuters zelf ideeën bedenken om minder papier te gebruiken: kijk samen naar een blad papier waar maar iets klein op staat getekend. ‘Is hier nog plaats om iets te tekenen?’ ‘Heb je altijd een groot blad papier nodig?’ ‘Wat voor leuks kan je doen of maken met oud papier?’ Slingers, papier-maché ….

Hoe vaak behandel je duurzaamheid doorheen het jaar?
Tijdens een schooljaar zijn er een aantal voor de hand liggende momenten die zich lenen om te werken rond duurzaamheid: Week van het Bos, Wereldwaterdag, Dikketruiendag …
Anderzijds is duurzaamheid niet iets waar je maar drie keer per jaar aandacht aan schenkt. Duurzaam gedrag stellen, leer je door dit herhaaldelijk te doen en je ervan bewust te zijn. Op termijn is het dus zinvoller om in zoveel mogelijk thema’s de duurzame blik te integreren. Je kan dit al doen door enkele vragen te stellen die linken naar de zorg voor mens en natuur. Maar je kan ook een werkvorm waarmee je al vertrouwd bent, toepassen op het thema.

Magazine en pictogrammen

Speciaal voor jou maakten we een pakketje met het magazine PUNT voor leerkrachten kleuteronderwijs en een set pictogrammen van Gloob & Teo. Check je mail met de replay van het webinar en het pakket zit binnenkort in je brievenbus. Helemaal gratis! Deze actie geldt tot 25 november.

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief, volg ons op Facebook, Instagram of Pinterest.

Bekijk ook:

Ons aanbod voor het kleuteronderwijs
Ons aanbod voor het lager onderwijs
Ons aanbod voor het secundair onderwijs
Meer over Djapo