Skip to content

Naar een actiegericht project

Lerarenopleiding
Vorming

Hoe onderzoek je samen met leerlingen een maatschappelijk vraagstuk? En hoe laat je hen daarbij ervaren dat ze zelf impact hebben op de wereld om hen heen? Tijdens deze vorming ontdek je hoe een actiegericht project je daarbij helpt.

Stap voor stap

Je maakt kennis met een praktisch stappenplan om een actiegericht project uit te werken. Dat stappenplan helpt je om tijdens je (stage)lessen samen met leerlingen maatschappelijke thema’s te onderzoeken in een lokale én wereldwijde context en verbanden bloot te leggen. Leerlingen leren zo inzoomen, uitzoomen, terugblikken, vooruitkijken en verbinden.

3, 2, 1 … Actie!

Om het stappenplan goed in de vingers te krijgen, passen we het samen toe op enkele thema’s. Van water over afval tot kinderrechten: verschillende onderwerpen lenen zich perfect om actiegericht rond te werken.

Heb je zelf een thema voor ogen? Laat het ons gerust op voorhand weten en we integreren het in de vorming.

Focus op het leerproces!

Bij een actiegericht project hoeven leerlingen niet per se tot actie te komen. Het is vooral belangrijk dat ze inzicht verwerven in het onderwerp en tijdens het leerproces verschillende vaardigheden oefenen en daarover reflecteren.

Boek een vorming

Wil je je samen met je collega's of student-leerkrachten verdiepen in actiegericht werken?

Waarom actiegericht werken?

Kinderen en jongeren komen in aanraking met maatschappelijke uitdagingen, maar hebben zelf weinig tot geen invloed op wat er op politiek en maatschappelijk vlak gebeurt.

Als leerkracht of schoolteam is het natuurlijk niet jouw taak om die maatschappelijke uitdagingen op te lossen. Maar je kan ze wel aangrijpen als leercontext voor kinderen en jongeren. Door actiegericht te werken verdiepen leerlingen hun inzicht en denken ze na over wat zij kunnen en willen doen om zelf vorm te geven aan de wereld.

Waarom samenwerken met Djapo?

Djapo ziet de school als een veilige oefenplaats waar kinderen en jongeren kunnen leren om bewuste keuzes te maken. We bekijken samen met leerkrachten en scholen uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs en met studenten en docenten uit de lerarenopleiding hoe zij in de klas kunnen omgaan met maatschappelijke thema’s zoals racisme, armoede en klimaatverandering:

  • We ontwikkelen pedagogische kaders, lesmethodes en kant-en-klaar lesmateriaal.
  • We organiseren coaching, procesbegeleiding en vormingen.
  • We ondersteunen organisaties, bedrijven en overheden die een educatief aanbod voor scholen zoeken.

Daarnaast denken we mee na over het onderwijsbeleid en voeden we vanuit onze praktijkervaring de nieuwste wetenschappelijke inzichten rond Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (EDO), wereldburgerschapseducatie en denkonderwijs. Die mix van theorie en praktijk geeft ons een unieke en verbindende stem binnen het onderwijsveld.

Meer info

Prijszen

  • Ik organiseer graag een vorming voor mijn team (max. 25 deelnemers).
    • € 450 voor leerkrachten en schoolteams
    • € 600 voor derden

De prijzen zijn exclusief vervoersonkosten en (voor derden) exclusief btw. Meer info vind je in onze verkoopsvoorwaarden.

Interesse?

Vul onderstaand formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Naam

Meer vormingen zoals deze

Ondersteuning bachelorproef of stage

Lerarenopleiding
Begeleiding

Heb je voor jouw bachelorproef een onderwerp gekozen dat te maken heeft met Educatie voor Duurzame Ontwikkeling en heb je nood aan feedback? Ben je zoekende hoe een maatschappelijk vraagstuk vorm kan krijgen in een klas? Ga in gesprek met een Djapo-medewerker.

Jouw EDO-coach in de klas

Alle niveau's
Begeleiding

Kijk je ernaar uit om onze methodieken en materialen uit te testen, maar zou je daarbij graag wat persoonlijke begeleiding willen? Boek een coaching en sta steviger in je EDO-schoenen!

Trip trap: naar meer duurzaamheid in de kleuterklas

Kleuters
Lerarenopleiding
Vorming

Kun je met kleuters rond duurzaamheid werken? Absoluut! Tijdens deze vorming inspireren we (student-)leerkrachten met werkvormen, ideeën en concreet lesmateriaal.