Skip to content

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (1ste graad)

Les 1: oorzaken en gevolgen van de plasticsoep onderzoeken

Lager
Lerarenopleiding
Les

De kinderen ontdekken dat er meer dan enkel zand en schelpen op het strand liggen. Hoort dit plastic hier wel thuis? Hoe komt het dat er oorstokpaardjes in zee leven? Aan de hand van interactieve illustraties ontdekken ze het echte verhaal van de plastic soep. Vervolgens denken ze verder na over de gevolgen van de plasticsoep met behulp van een domino.

PS Wil je hierna aan de slag met de vervolgles? Zoek dan naar 'Plasticdetectives'.

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen leggen het verband tussen plastic afval en plasticsoep.
  • De leerlingen onderzoeken de oorzaken en gevolgen van de plasticsoep.

Vaardigheden

  • Denken zichtbaar maken
  • Kennis opbouwen
  • Kritisch denken
  • Systeemdenken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

MM 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

MM 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (1ste graad) gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Liever bloot dan in katoen?

Lager
Lerarenopleiding
Les

In deze les ontdekken de leerlingen van de tweede en derde graad dat ze in hun dagelijks leven niet enkel water uit de kraan gebruiken. Met een tasje koffie of een katoenen T-shirt verbruik je ook massa’s indirect water. Hoe komt dat? Wat zijn de gevolgen van zoveel watergebruik? Samen bedenken jullie ideeën om de watervoetafdruk door katoenen kledij te verkleinen.

Geen vuiltje aan de lucht (graad 1)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Ugh, ugh, ugh! We zien het misschien niet, maar toch hangt er zo veel vuil in de lucht dat we er ziek van worden. In deze les onderzoeken leerlingen of iets enkel vuil is als je het kan zien. De brug wordt gemaakt naar onze eigen lucht die er proper uitziet, maar het toch niet is. Stof tot nadenken!

Actua: Verdwijn!

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Wil je een actueel thema bespreekbaar maken in de klas? Met deze werkvorm leren leerlingen om een complex thema te ontrafelen en het zo beter te begrijpen. Je leerlingen gaan nadenken over de verschillende subthema's van het thema en over de rol die elk deel in het geheel speelt.