Skip to content

Spiderwoman

Lager
Lerarenopleiding
Les
Thema's: Burgerschapand SDG's

Wat moet je doen om een held te zijn? Kunnen zowel jongens als meisjes helden zijn? Ben je zelf al eens een held geweest? In deze les rond gender gaan kinderen op zoek naar de held in zichzelf, in de klas, in hun omgeving en zoeken ze uit of kleren de held maken. Wat zou Zorro bijvoorbeeld zijn zonder masker? En Cat Woman zonder zweepje? Kinderen filosoferen over en zoeken naar gelijkenissen tussen mannelijke en vrouwelijke helden. Spider(wo)man, hou je klaar!

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen benoemen kenmerken van helden.
  • De leerlingen begrijpen dat zowel jongens als meisjes helden kunnen zijn.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Filosoferen
  • Kennis opbouwen
  • Kritisch denken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

MM 1.1 De leerlingen drukken in een niet-conflictgeladen situatie, eigen indrukken, gevoelens, verlangens, gedachten en waarderingen spontaan uit.

Sociale vaardigheden

SV 1.6 De leerlingen kunnen kritisch zijn en een eigen mening formuleren.

Spiderwoman gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua – Routekaart – Hoe maak je een oorlog bespreekbaar?

Secundair
Lerarenopleiding
Methodiek

Een oorlog kan heel wat vragen oproepen bij jongeren. Hoe ga je daarover het gesprek aan? De werkvorm Routekaart helpt je leerlingen de complexiteit van dit onderwerp te begrijpen door zicht te krijgen op mogelijke oorzaken en gevolgen.

Bezige bijtjes

Lager
Lerarenopleiding
Les

Trek met je leerlingen uit de 1ste en 2de graad de natuur in voor een zoektocht naar bezige bijtjes. Welke insecten vliegen en kruipen tussen de bloemen? Ontdek samen het verhaal van de bloemen en de bijen.

Blije bloemen

Lager
Secundair
Lerarenopleiding
Les

Bloemen maken mensen blij! Of toch niet? Lees samen het verhaal van Rosa, een bloemenplukster uit het Zuiden. Ervaar hoe je mening over een persoon of situatie verandert door een nieuw element. Zet samen met je leerlingen van de tweede of derde graad de eerste stappen naar een filosofisch gesprek.