Skip to content

Plasticdetectives (1e graad)

Les 2: Ideeën bedenken tegen de plasticsoep

Lager
Lerarenopleiding
Les

De leerlingen verzamelen allerlei soorten plastic afval en nemen het onder de loep. Ze rubriceren dat en ontdekken dat bv. veel plastic afval voordien als verpakking werd gebruikt. Dat biedt kansen om de plasticsoep te verkleinen. Ze strandjutten in de klas en onderzoeken allerlei varianten voor verpakkingen. Dat brengt hen op nieuwe ideeën, die zeker nog voor verbetering vatbaar zijn. Met behulp van knuffels of drie gekleurde hoeden wisselen de kinderen feedback uit en zo worden de ideeën nog meer op punt gesteld.

Dit is de vervolgles van 'Waar komen oorstokpaardjes vandaan?' van de lessenreeks voor Mei Plasticvrij (zie beginsituatie).

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen ontdekken dat heel veel plastic als verpakking wordt gebruikt.
  • De leerlingen verkennen nieuwe denkpistes door de zinvolle eigenschap van een idee te benoemen en meer ideeën met die eigenschap te bedenken.
  • De leerlingen bedenken ideeën om minder plastic te gebruiken.
  • De leerlingen gaan kritisch om met ideeën door opbouwende feedback te geven en krijgen.

Vaardigheden

  • Actiegericht denken
  • Creatief denken
  • Denken zichtbaar maken
  • Kennis opbouwen
  • Oplossingsgericht denken

Eindtermen

Lager

Mens en maatschappij

1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

Plasticdetectives (1e graad) gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: De broedmachine

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Kies een actueel probleem of vraagstuk en ga er samen met je leerlingen op 'broeden'. Welke ideeën hebben ze om het probleem aan te pakken? Wanneer is een idee een goed idee? Welke eigenschappen heeft een goed idee? Aan de slag!

Actua: Druppeleffect

Secundair
Lerarenopleiding
Methodiek

Aan de hand van een gebeurtenis uit de actualiteit fantaseren leerlingen over gevolgen en krijgen ze inzicht in een oorzaken-gevolgen ketting die niet-rechtlijnig is.

Over bloemen en bijen

Kleuters
Lerarenopleiding
Les

In dit verhaal van Gloob en Teo ontdekken kleuters dat de bloemen vol stuifmeel hangen. Door met verf op bloemen te stempelen, leren ze hoe de bijtjes het stuifmeel verspreiden.