Skip to content

(On)kruid vergaat niet

Lager
Lerarenopleiding
Les

Onkruid vergaat niet en misschien is dat net goed! Stel dat onkruid gewoon een kruid is? Ontdek de huis-, tuin- en keukengeheimen van brandnetel. Wie weet, vinden je kinderen dat onkruid helemaal niet bestaat, of toch? Filosofeer daar maar even over!

Maak snel een account om alles te downloaden

Lesdoelen

  • De leerlingen verruimen hun blik op het begrip ‘onkruid’.
  • De leerlingen ontdekken dat verschillende soorten onkruid waardevol zijn voor de mens.
  • De leerlingen durven hun initieel standpunt over een stelling veranderen.
  • De leerlingen verwoorden waarom ze hun initieel standpunt over een stelling hebben verlaten.
  • De leerlingen geven invulling aan het begrip ‘onkruid’ door middel van een filosofisch gesprek.

Vaardigheden

  • Argumenten geven
  • Filosoferen
  • Kennis opbouwen
  • Kritisch denken

Eindtermen

Lager

Wetenschappen en techniek

WT 1.23 De leerlingen tonen zich in hun gedrag bereid om in de eigen klas en school zorgvuldig om te gaan met afval, energie, papier, voedsel en water.

WT 1.24 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren hoe mensen op positieve, maar ook op negatieve wijze omgaan met het milieu.

WT 1.25 De leerlingen kunnen met concrete voorbeelden uit hun omgeving illustreren dat aan milieuproblemen vaak tegengestelde belangen ten grondslag liggen.

WT 1.26 De leerlingen tonen respect en zorg voor de natuur vanuit het besef dat de mens voor zijn levensbehoeften afhankelijk is van het natuurlijk leefmilieu.

(On)kruid vergaat niet gebruiken in jouw les?

Helemaal gratis!

Meer methodieken zoals deze

Actua: Interessantste vraag

Lager
Lerarenopleiding
Methodiek

Wil je dat je leerlingen een probleem helder of scherp krijgen, dan moet je hen leren om vragen te stellen over het onderwerp. Deze werkvorm helpt je daarbij!

Vuileluchtvangers

Lager
Lerarenopleiding
Les

Vaak hoor je onheilspellende berichten over ‘fijn stof’ en hoe dit onze gezondheid beïnvloedt. In deze les nemen de leerlingen van de 2de en 3de graad deze kwestie onder de loep. Letterlijk dan, want je maakt samen vuileluchtvangertjes. In een heus Uitvinderslabo bedenken ze oplossingen voor het probleem.

Waar komen oorstokpaardjes vandaan? (1ste graad)

Lager
Lerarenopleiding
Les

Vreemd! Op het strand ligt er meer dan enkel zand en schelpen. Hoort dat plastic daar wel thuis?! Je leerlingen maken kennis met plasticsoep en onderzoeken de mogelijke gevolgen ervan met behulp van een domino.